SRI: Cetăţean pakistanez, declarat indezirabil pentru 10 ani. Acesta făcea propagandă extremistă în favoarea unei grupări teroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, în urma unei sesizări a Serviciului Român de Informaţii, declararea ca persoană indezirabilă pentru România a unui cetăţean pakistanez pentru o perioadă de 10 ani, acesta fiind acuzat de propagandă extremistă în favoarea unei grupări teroriste.

Potrivit unui comunicat al Serviciului Român de Informaţii, cetăţeanul pakistanez identificat doar după iniţialele M.I.R., aflat în România în calitate de beneficiar al dreptului de şedere pe termen lung, a intrat în atenţia Serviciului în cursul anului 2016, pe fondul unor informaţii potrivit cărora acesta traversa un proces de radicalizare religioasă de factură fundamentalistă, desfăşurând activităţi de propagandă extremist-teroristă în medii ermetice.

În urma monitorizării informativ-operative întreprinse de către Serviciu, autorităţile au ajuns la concluzia că cetăţeanul pakistanez a derulat activităţi ce constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale. Concret, „străinul s-a remarcat prin radicalizare religioasă de factură fundamentalistă şi activităţi de propagandă extremistă în favoarea ideologiei promovate de o entitate teroristă, derulate în medii ermetice ale coreligionarilor şi în mediul virtual, incitând la acţiuni violente”, se arată în comunicatul SRI. Conform aceluiaşi comunicat, cetăţeanul pakistanez nu se mai află pe teritoriul României.

Autorităţlie din domeniul serviciilor de informaţii consideră că, în astfel de cazuri, „promovarea unor idei, concepţii şi atitudini specifice entităţii teroriste conduce la intensificarea activităţilor propagandiste în mediul coreligionarilor din România, accelerând riscul radicalizării acestora”, permiţând constituirea „unor nuclee fanatizate de susţinători ai obiectivelor promovate de entitatea teroristă, capabile să acorde sprijin eventualelor elemente extremiste din exterior sau chiar să acţioneze direct la comanda acestora”.

Conform comunicatului Serviciului, la propunerea acestei instituţii, „Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a sesizat Curtea de Apel Bucureşti care, în conformitate cu dispoziţiile art. 86 alin. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/12.12.2002, privind regimul străinilor în România, coroborat cu art. 44 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, a dispus măsura declarării ca indezirabil a celui în cauză, pentru implicarea în fapte care, potrivit art. 3 lit. "i" şi "l" din Legea 51/1991 (republicată), constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale”.

Serviciul Român de Informaţii precizează că ţara noastră, în calitate de membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, şi-a asumat obligaţia de a refuza şederea pe teritoriul naţional a celor care finanţează, plănuiesc, sprijină sau comit acte de natură teroristă sau de a le oferi adăpost în acest sens; şi să îi împiedice pe cei care finanţează, plănuiesc, facilitează sau comit acte teroriste de a folosi teritoriile lor pentru aceste scopuri împotriva altor state sau cetăţenilor acestora.

Un caz identitic s-a petrecut în urmă cu doi ani de zile, autorităţile române declarând indezirabil un alt cetăţean pakistanez pentru acuzaţii identice, de propagnadă extremistă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite