Situaţia românilor din Serbia, pe agenda comisiei româno-sârbe privind minorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale româno - sârbe privind minorităţile naţionale va avea loc luni, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Etnicii români din Valea Timocului acuză faptul că sunt lipsiţi de dreptul de a studia în limba română, iar biserica românească a fost interzisă.

De altfel, la începutul lunii august, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu autorităţile locale din Kladovo, în încercarea de a soluţiona problema românilor din regiune.

Comisia Mixtă Interguvernamentală privind Minorităţile Naţionale între România şi Republica Serbia a fost creată în temeiul articolului 11 al Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federal al Republicii Federale Iugoslavia referitor la cooperarea în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale, semnat la 4 noiembrie 2002, la Belgrad, în vigoare din 12 iulie 2004.

Comisia oferă cadrul necesar pentru examinarea şi soluţionarea situaţiilor problematice cu care se confruntă persoanele aparţinând minorităţii române din Serbia, respectiv minorităţii sârbe din România.Comisia va putea propune acţiuni şi măsuri în beneficiul celor două minorităţi înrudite.

Lucrările comisiei vor fi conduse de cei doi co-preşedinţi, Bogdan Mazuru, secretar de stat pentru afaceri europene din partea României, şi Milorad Djuric, secretar provincial pentru cultură din partea Republicii Serbia, precizează un comunicat al MAE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite