Rromii învaţă carte ca să ia permisul auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rromii din Iveşti au dat năvală la şcoală, doar-doar or învăţa destulă carte cât să obţină permise de conducere auto. Ei vor să-şi conducă limuzinele de sute mii de euro şi să nu mai fie nevoiţi să angajeze şoferi pentru „gipane" şi merţane".

Mihalache, Raveica, Maria şi Ciprian Stănescu, membrii aceleiaşi familii, sunt elevi la şcoala din comună. Dacă primii doi sunt căsătoriţi cu acte în regulă, ultimii sunt logodiţi în tradiţia ţigănească. Mihalache (38 de ani), capul familiei, ar trebui să fie într-a treia, la forma de învăţământ „a doua şansă", dar nu ştie dacă a trecut clasa.

Raveica (36 de ani), soţia lui, este în clasa a doua. „El e ambiţios, familist şi inteligent. Prinde repede la clasă. A mai început acest program de vreo două ori, dar niciodată nu l-a terminat, pentru că a umblat prin ţară cu afaceri. Ea are voinţă şi cred că va termina opt clase", explică Livia Gheorghiu, învăţătoarea celor doi soţi Stănescu.

„Nora" Maria şi fiul Ciprian nu au încă vârsta necesară pentru a primi buletine şi învaţă „la zi". Fata, care are aproape 14 ani, e abia în clasa a treia, la „a doua şansă", în vreme ce „soţul" ei, de-o seamă cu ea, a trecut într-a şasea. „Vreau neapărat să-mi iau carnet, pentru că vreau să fiu şoferiţă", spune Maria.

Socrii ei spun că au învăţat deja primele litere şi se descurcă chiar bine atunci când este vorba de citit. „Cu aritmetica e mai greu! Asta nu ne împiedică să ştim câţi bani avem", spune sigură pe ea Raveica. În curtea familiei se află un Audi Q7, dar proprietarii nu vor să fie fotografiat. „Să nu ni-l fure!", explică ei, deşi tot satul ştie ce bijuterie au în ogradă.

Rugineşte Mercedesul în bătătură

O altă familie Stănescu, aceeaşi poveste. Istrate, bulibaşa, nu ştie să scrie şi să citească, dar are ambiţia ca restul familiei să pună burta pe carte. „Să înveţe! Că dacă nu învaţă, nu o să le dea carnet de şofer şi rugineşte Mercedesu' în bătătură", spune bulibaşa. „Ginerică" Ionel Istrate, un puşti de 12 ani, e în clasa a VI-a, iar „soţia" lui de 9 ani, într-a treia. Lor li s-a alăturat de curând şi mama, Olga Stănescu, în vârstă de 31 de ani.

„Fetiţa a venit anul acesta dintre repetenţi, dar s-a mobilizat şi a reuşit să înveţe să citească. Avea dorinţa de putea citi subtitrarea telenovelelor, la televizor", spune directorul Şcolii Gimnaziale nr. 3 din Iveşti, Vasilica Ojoc.

Pentru dascălii de la şcoala din Iveşti, orele cu elevii de la învăţământul de tip „a doua şansă" sunt diferite faţă de cele cu elevii obişnuiţi. „Îi învăţăm lucruri de viaţă. Uneori lăsăm manualele şi vorbim despre ceea ce le place lor. Mergem şi la magazin împreună şi îi pun să citească etichetele de la produse", spune învăţătoarea Livia Gheorghiu. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite