Rectorul Universităţii de Vest, Marilen Pirtea, ar fi plagiat în mai multe articole. Acesta va sesiza Comisia de etică, pentru a verifica suspiciunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rectorul Universităţii de Vest, Marilen Pirtea, sub vizorul suspiciunilor de plagiat
Rectorul Universităţii de Vest, Marilen Pirtea, sub vizorul suspiciunilor de plagiat

Mai multe articole semnate în perioada 2008-2015 de rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, profesorul universitar Marilen Pirtea, prezintă suspiciuni de plagiat, potrivit Press One. Profesorul susţine că acuzaţiile sunt nedrepte şi a declarat că va sesiza personal Comisia de etică, pentru a analiza bănuielile de plagiat.

UPDATE Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, a declarat pentru Mediafax că va sesiza comisia de etică, ca urmare a acuzaţiilor privind suspiciunile de plagiat. 

"Ţin la prestigiul meu profesional, prin urmare, chiar eu voi sesiza comisia de etică", a declarat Marilen Pirtea, care a spus că îl afectează mult acuzaţiile.

„Sunt în primul rând profesor, mă afectează mult, sunt preocupat, nu mi-a căzut bine ca om. Veţi vedea că acuzaţia de plagiat este nedreaptă. Nu m-am pus în viaţa mea la biroul de lucru pentru a copia un text. Am încercat tot timpul să aduc elemente de noutate, originale, textelor mele ştiinţifice", a mai spus Marilen Pirtea, potrivit sursei citate.

Concret, articolul "The Role of Strategic Planning in Modern Organizations", publicat în revista Annales Universitati Apulensis, series Oeconomica” din 2009, semnat de Marilen Pirtea ca prim autor, împreună cu Ana Cristina Nicolescu şi Claudiu Boţoc, ar fi plagiat în totalitate. Potrivit jurnalistei Emilia Şercan, nicăieri nu sunt folosite ghilimelele şi nici nu este citată sursa.

    

Tot ca prim autor, Marilen Pirtea a semnat în aceeaşi revistă articolul "Risk Aversion Behavior. Relationship Between Risk Aversion, Prudence and Cautiousness", care ar fi copiat de la cap la coadă un studiu al profesorului  Lar Tyge Nielsen, care a declarat pentru Press One că „nu este necesar să ofere o declaraţie, din moment ce este un <<fapt observabil>> că porţiuni din textul său au fost copiate în textul lui Pirtea fără a fi citate”.

„Acuzaţia de plagiat, nedreaptă”

Profesorul Marilen Pirtea a declarat pentru Press One că acuzaţiile care i se aduc sunt „nedrepte”.

"Cu privire la articolele de economie la care faceţi referire, vă invit să citiţi poziţiile co-autorilor. Mă declar solidar cu punctul lor de vedere, consider că reflectă fidel realitatea. În ceea ce mă priveşte, consider că acuzaţia de plagiat este nedreaptă", a declarat Marilen Pirtea, pentru Press One.

Pe de altă parte, unul dintre coautorii lui Marilen Pirtea, Claudiu Boţoc, a spus la rândul său că  "partea de similaritate se regăseşte în partea de introducere generală a articolelor. Aspectele de similaritate din introducere nu împietează asupra elementelor de originalitate din părţile centrale ale lucrărilor, precum şi din concluziile acestora. Niciunde nu pretindem că rezultate obţinute de alţi autori ar fi rodul muncii noastre". Totodată, acesta a mai spus că ambele articole au avut caracter de «work in progress»".

De asemenea, Marilen Pirtea ar fi mai fi plagiat fragmente din articolul cu titlul "Board Gender and Firm Value: An Empirical Analysis", publicat în 2015, în revista "Economic Computation and Economic Cybernetics Studies and Research", editată de Academia de Studii Economice din Bucureşti, dar şi în cazul unui articol semnat ca prim autor şi care a apărut în 2010,  "Trade off Theory of Capital Structure Choice and its Relevance for Emergent Markets: the Romanian Case".

Rectorul UVT Marilen Pirtea, care candidează pe prima poziţie din partea PNL Timiş la Camera Deputaţilor, face parte din Comisia de Etică a Universtităţii de Vest, comisie care a analizat recent teza de doctorat a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Universitatea de Vest Timişoara a apreciat, după analiza sesizării de plagiat în privinţa tezei de doctorat a Laurei Kovesi, că „564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similare cu alte surse”, ceea ce, la nivelul întregii lucrări, astfel încât sesizarea de plagiat este „este nefondată pentru 4.141 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate şi parţial fondată pentru restul”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite