Reacţii după atacul asupra premierului danez: „Violenţa nu îşi are locul în societăţile noastre”

0
Publicat:

Atacul de vineri, 7 iunie, asupra prim-ministrului Danemarcei, Mette Frederiksen, a dat naștere unor reacții de condamnare din partea liderilor europeni. Printre cei care au avut un cuvânt de spus s-a numărat și președintele PSD, Marcel Ciolacu, care a transmis că „violenţa nu îşi are locul în societăţile noastre”.

Mette Frederiksen
Mette Frederiksen a fost atacată și lovită de un bărbat vineri, 7 iunie 2024. FOTO Arhivă

Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a declarat „șocat” de acest incident. 

Violenţa nu îşi are locul în societăţile noastre. Solidaritatea noastră este cu tine, dragă Mette, şi cu poporul danez”, a transmis liderul PSD, într-o postare făcută pe reţeaua de socializare X. 

Și președintele Klaus Iohannis a condamnat „atacul laș” asupra lui Mette Frederiksen. 

Revoltat de atacul laș asupra premierului danez Mette Frederiksen în Copenhaga noaptea trecută. Condamnăm cu fermitate această agresiune. Toate gândurile noastre se îndreaptă către premierul Mette Frederiksen și familia sa”, a scris șeful statului, pe X.

În aceeași ordine de idei, premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că „violența nu-și are locul în UE” și că atacul asupra lui Mette Frederkisen „este un atac la adresa noastră, a tuturor celor care credem într-o Europă a libertății, toleranței și păcii”. 

Mette Frederiksen este un lider devotat, o persoană minunată și un prieten minunat. Atacul pe care l-a suferit în această seară este un atac la adresa noastră, a tuturor celor care credem într-o Europă a libertății, toleranței și păcii. I-am transmis sprijinul meu și al poporului spaniol în aceste momente dificile. 

Violența nu-și are locul în UE”, se arată în postarea lui Sanchez. 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat „revoltat” și a condamnat „ferm acest act laș de agresiune”

Revoltat de atacul asupra premierului danez Mette Frederiksen în Copenhaga în seara asta. Condamn ferm acest act laș de agresiune. Toate gândurile mele sunt la tine și familia ta, dragă Mette și sper că vei depăși acest atac îngrozitor în curând”, a declarat Michel, pe X. 

„Violența nu are loc în politică”

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a calificat atacul asupra premierului danez drept „îngrozitor”. 

Atacul din această seară asupra primului ministru danez este îngrozitor. Violența nu are loc în politică. Fii tare, Mette", a transmis Metsola. 

O altă reacție a venit și din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Dragă @Statsmin Mette, am fost atât de șocată de vestea că ai fost agresată în seara asta. Condamn acest act disprețuitor care vine împotriva a tot ceea ce credem și pentru care luptăm în Europa. Vă doresc putere și curaj - știu că aveți o mulțime de ambele", a scris Ursula von der Leyen, pe platforma X. 

Amintim faptul că premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, a fost atacat și lovit de un bărbat vineri, 7 iunie 2024, în centrul capitalei Copenhaga. 

Frederiksen a scăpat teafără în urma incidentului și nu prezenta semne de violență pe corp, a declarat pentru Reuters un locuitor din zonă. 

Bărbatul a fost arestat în urma incidentului, a precizat agenția de presă Ritzau. 

Atacul are loc cu două zile înainte ca danezii să se prezinte la urne la alegerile UE. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite