Rafila, despre incendiul de la Spitalul „Robănescu“: Transformatorul electric care a explodat era relativ nou

0
Publicat:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi seara că situaţia este sub control din punct de vedere medical, în urma incendiului produs în curtea Spitalului "Nicolae Robănescu" şi că transformatorul care a explodat era "relativ nou".

Incendiul a fost lichidat FOTO: Facebook
Incendiul a fost lichidat FOTO: Facebook

"A fost o bună şansă, într-un fel, pentru că directorul medical al spitalului era de gardă şi el ţine şi locul managerului, pentru că managerul este în concediu de maternitate. Toţi copiii au fost evacuaţi în siguranţă. Colegii de la 'Marie Curie' au ţinut legătura cu cei de la 'Robănescu', au organizat preluarea acestor copii, au suplimentat personalul la Unitatea de Primiri Urgenţe, cât să poată să facă triajul şi repartiţia copiilor în secţii. (...) În momentul de faţă situaţia este sub control din punct de vedere medical. Cred că lucrul acesta este cel mai important şi noi ţinem legătura, încât să nu avem niciun fel de probleme legate de siguranţa pacienţilor, mai ales că este vorba despre copii", a precizat el, pentru Antena 3.

Ministrul a menţionat că la Spitalul "Nicolae Robănescu" erau internaţi mulţi copii cu diverse grade de handicap sau boli rare. În cadrul acestei unităţi se realiza recuperarea neuro-motorie.

"Sunt şi copii cu afecţiuni neurologice, degenerative. E un spital foarte special din punctul acesta de vedere. Un spital foarte bun, de altfel. Şi impactul emoţional e foarte mare. Sunt copii mulţi dintre ei cu afecţiuni foarte serioase. Mă bucur că nu există niciun fel de victime", a spus Rafila.

Potrivit acestuia, copiii vor putea fi internaţi la Spitalul "Marie Curie" chiar şi pentru o perioadă mai îndelungată, deoarece există locuri suficiente. Cele două spitale se află foarte aproape unul de celălalt.

"Aici e vorba, practic, de o traversare a străzii. Atât. (...) Nu e niciun fel de problemă să îi găzduiască pe toţi. Sunt suficiente locuri", a explicat ministrul.

Rafila a mai precizat că în urma unei pene de curent, spitalul a trecut la folosirea propriului generator. În momentul în care a revenit energia electrică, s-a produs explozia, deşi transformatorul era "relativ nou".

"E, totuşi, ciudată această explozie a unui transformator, care am înţeles că nu era vechi. Era un transformator relativ nou. În momentul în care a fost realimentată zona, pentru că a fost o pană de curent acolo şi a durat mai mult de o oră, iar spitalul a funcţionat prin intermediul generatorului, s-a produs această explozie, în momentul în care energia electrică a revenit în reţea", a precizat el.

Incendiul izbucnit la transformatorul aflat în curtea Spitalului "Nicolae Robănescu" a fost lichidat.

Focul izbucnit marţi seară s-a extins şi la două autoturisme, anunţă ISU Bucureşti - Ilfov. Incendiul s-a manifestat cu flacără violentă şi degajări de fum. Nu s-au înregistrat victime.

Toți cei 110 de copii au fost transferați în siguranță la Spitalul Marie Curie, aflat în apropiere. În momentul de față toți copiii sunt repartizați pe secții.

"79 de copii şi 21 aparţinători au fost preluaţi şi sunt în siguranţă. Nu se pune problema pe ce perioadă rămân la 'Marie Curie'. Incendiul este lichidat şi nu au fost victime'', a arătat purtătorul de cuvânt al Spitalului "Marie Curie", Denis Stănescu, informează Agerpres.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite