Programul manifestărilor Flotilei Fluviale de Ziua Marinei Române

0
Publicat:

Manifestările dedicate Zilei Marinei Române vor începe sâmbătă, 5 august, în Brăila şi Tulcea, şi duminică, 6 august, în Galaţi, oraşe cu rezonanţă în istoria Forţelor Navale Române, informează Biroul de Relaţii Publice al Flotilei Fluviale.

Jocuri marinăreşti FOTO Arhiva Adevărul
Jocuri marinăreşti FOTO Arhiva Adevărul

"Flotila Fluvială organizează Ziua Marinei Române la Brăila, Galaţi şi Tulcea. Ziua Marinei Române este un moment de mândrie naţională care aduce împreună marinarii români, publicul larg şi oficialităţile pentru a celebra tradiţiile marinăreşti şi de a evidenţia rolul pe care Forţele Navale îl au în apărarea ţării şi în promovarea intereselor naţionale pe fluviu şi la gurile Dunării. Flotila Fluvială marchează aniversarea Zilei Marinei Române 2023 printr-o serie de evenimente, la care vor participa sute de marinari militari, nave fluviale şi tehnică militară. Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima oară în anul 1902, la Constanţa, la data de 15 august, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională. Sărbătoarea marinarilor este astăzi un amplu festival al mării şi al fluviului, dar şi al tradiţiilor marinăreşti. Evenimentele sunt organizate de Flotila Fluvială în colaborare cu Primăria Brăila, Primăria Tulcea şi Primăria Galaţi şi vor continua până marţi, 15 august 2023", se arată într-un comunicat de presă remis de Biroul de Relaţii Publice al Flotilei Fluviale.

Sâmbătă, 5 august, începând cu ora 09,00, este programată Ziua Porţilor Deschise în Portul Militar Brăila, ocazie cu care publicul va avea ocazia de a vizita, pe Faleza Dunării, navele de luptă şi de a cunoaşte tehnica, echipamentele şi armamentul specific utilizat de marinarii militari şi infanteriştii marini ai Flotilei Fluviale

Tot sâmbătă, de la ora 09,00, pe Faleza "Ivan Patzaichin" din Tulcea, navele militare fluviale vor fi pregătite pentru a primi vizita publicului tulcean.

La Galaţi, marinarii militari vor organiza duminică, 6 august, de la ora 08,00 o ceremonie militar religioasă cu depunere de coroane la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea. Începând cu ora 09,00, pe faleza inferioară a Dunării la ponton Navrom, se va desfăşura Ziua Porţilor Deschise, unde vor putea fi vizitate navele militare acostate, precum şi echipamentele şi armamentul specific, utilizat de marinarii militari şi infanteriştii marini ai Flotilei Fluviale.

De asemenea, Muzeul Naţional al Marinei Române va fi prezent la Ziua Porţilor Deschise din garnizoanele Brăila, Tulcea şi Galaţi cu o expoziţie de piese de patrimoniu cu valoare istorică, mărturii originale importante din istoria militară a forţelor navale fluviale.

Muzica Militară a Forţelor Navale va continua seria evenimentelor dedicate Zilei Marinei Române la fluviu cu un concert susţinut în Brăila, în Parcul Monument, pe data de 8 august, între orele 20,00-21,00 şi, ulterior, pe faleza Dunării la Tulcea, pe data de 9 august, între orele 19,00-20,00.

Vineri, 11 august, la Brăila Mall, sunt programate o expoziţie de navomodele, prezentarea ofertei educaţionale a învăţământului militar de marină, ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj. Pentru cei mici, marinarii au pregătit şi un foto-corner pentru păstrarea amintirilor acestor zile, expoziţia fiind deschisă până pe 15 august.

"Luni, 14 august, de Ziua Recunoştinţei, în intervalul orar 08,30-10,00, Flotila Fluvială organizează, în memoria celor care îşi dorm somnul de veci în adâncul apelor, o ceremonie militar şi religioasă cu depuneri de coroane în Cimitirul Eroilor din Tulcea. Sute de marinari, infanterişti marini, scafandri fluviali, la bordul navelor militare şi în ambarcaţiuni rapide îşi vor sincroniza acţiunile tactice pe data de 15 august, pentru a demonstra potenţialul combativ al Flotilei Fluviale şi a transmite un semnal de încredere populaţiei civile din oraşele dunărene, precum şi din localităţile Deltei Dunării, că Armata României prin Flotila Fluvială reprezintă o capabilitate puternică gata oricând să treacă la îndeplinirea misiunii sfânte de apărare a ţării", se mai arată într-un comunicat de presă remis de Biroul de Relaţii Publice al Flotilei Fluviale.

Ziua Marinei Române va fi aniversată concomitent în garnizoanele Brăila şi Tulcea, începând cu ora 10,00, odată cu intonarea Imnului Naţional al României, ridicarea pavilionului, geacului şi a marelui pavoaz, toate acestea în sincron cu cele 21 de salve de tun, trase de la bordul navelor purtătoare de artilerie. Manifestările se vor încheia în jurul orei 20,30 cu bine-cunoscuta activitate de retragere cu torţe.

La Galaţi, Ziua Marinei Române va fi aniversată începând cu ora 14,00, pe faleza superioară a Dunării, zona "La elice". Defilarea Gărzii de Onoare, exerciţiul naval, parada navelor militare şi civile vor crea un spectacol marinăresc complex, care va ţine publicul gălăţean captivat pentru cel puţin două ore, promit organizatorii.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite