Pagina cititorului
0Absolvent a două facultăţi, timişoreanul Petru Buhai este un cititor fidel al ziarului „Adevărul“. Jurist şi militar de carieră, Petru Buhai este pasionat de articolele mai ample.
„Îmi plac articolele de analiză"
„Îmi place să văd analize complexe, mai ales pe teme economice şi politice. Sunt şi articole ample sau diverse studii pe teme sociale, pe care le citesc cuvânt cu cuvânt", a spus pensionarul, pentru care presa sportivă, atât de îndrăgită de bărbaţi, nu trezeşte prea mult interes.
Serialele despre Revoluţie şi Mineriadă nu au trecut neobservate pentru Petru Buhai. Modul în care jurnaliştii de la „Adevărul" tratează ştirile politice este un alt punct forte al ziarului, în opinia fostului militar: „Îmi place că este ziarul cel mai distanţat de aspectele politice. Nu face jocurile nimănui şi lasă cititorii să tragă concluziile".
Imnul naţional este un simbol!
Am citit cu atenţie şi interes editorialul despre imnul nostru naţional, considerat de autor „prea vechi". Respect puncul de vedere dar amintesc că, în ultimii 63 de ani, imnul nostru naţional s-a schimbat de câteva ori.
Dacă protagoniştii Revoluţiei din decembrie 1989 (şi emanaţii acesteia) ar fi avut inspiraţia de a propune ca România să revină la forma de guvernământ - monarhia constituţională - care fusese brusc ilegală şi întreruptă de comunişti, probabil că s-ar fi revenit la vechiul imn naţional de dinaninte de 30 decembrie 1947 şi astăzi nu s-ar mai fi pus problema „modernizării" şi „actualizării" imnului românesc.
Textul imnului nostru naţional a fost creat în urmă cu aproximativ 160 de ani. E mai tânăr cu aproape 60 de ani decât textul imnului francez „La marsellaise", vechi de 220 de ani. Nu cred că vreunui francez i-ar veni ideea de a propune schimbarea (înlocuirea) unor fragmente din textul imnului naţional francez precum „formez vos battaillons" („formaţi batalioane") sau „qu'un sang impus abreuve nos sillons" („ca un sânge impur să nu adape pământurile noastre"), pe motiv că nu mai corespund actualităţii.
În definitiv, imnul naţional e un simbol şi doar incidental avem motive să facem asocieri între conţinutul textul acestuia şi actualitatea imediată. Şi-apoi, cel puţin în ceea ce priveşte titlul „Deşteaptă-te române", el este mai actual decât oricând, chiar dacă îndemnul nu mai impresionează pe nimeni.
Dorin Arghir