O dronă americană MQ-9 Reaper s-a prăbuşit lângă Câmpia Turzii. Reacţia ministrului Apărării VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dronă MQ-9 Reaper dotată cu tot armamentul necesar pentru misiunile de luptă FOTO U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Ferguson
Dronă MQ-9 Reaper dotată cu tot armamentul necesar pentru misiunile de luptă FOTO U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Ferguson

O puternică dronă americană de tipul MQ-9 Reaper s-a prăbuşit în apropiere de baza aeriană de la Câmpia Turzii. Conform primelor date aparatul a căzut într-o zonă nepopulată.

Informaţia încă nu a fost confirmată oficial de MApN, dar ministrul Apărării Vasile Dîncu a spus, conform hotnews.ro că incidentul s-a produs în timpul unei misiuni de antrenament, că drona a picat într-o zonă nelocuită şi că nu sunt victime.

Potrivit ministrului Apărării, drona MQ-9 Reaper era operată de americani. „Noi nu operăm în acest moment (n.red. drone MQ-9 Reaper)”, a spus ministrul.

MQ-9 Reaper este un UAV modular de recunoaştere şi atac al Armatei SUA. Echipat cu un motor turbopropulsor, care permite viteze de peste 400 km/h. Drona poate transporta până la 4 rachete aer-sol, 4 rachete Hellfire şi două bombe Mark 82 ghidate cu laser. 

Acest tip de dronă este pilotat de la sol de un echipaj format din doi operatori, are o autonomie de 14 ore, o viteză maximă sub 500 de kilometri pe oră şi o rază de acţiune de 1.850 de kilometri. 

Are două radare, din care unul specializat pentru mediul marin, şi poate fi înarmată cu o gamă largă de rachete sau bombe ghidate laser. De exemplu, poate căuta şi ataca ţinte la sol cu până la 14 rachete ghidate aer-sol AGM-114 Hellfire. Oa stfel de dronă complet dotată costă 32 de milioane de dolari.

Reaminitim că dronele MQ-9 Reaperdin din Grupul 25 de Atac (25th Attack Group – ATKG), o unitate specializată în misiuni antiterorism, care anterior a acţionat în Orientul Mijlociu, au început să efectueze primele misiuni de zbor de la baza Câmpia Turzii din România în cursul an ului trecut. 

Ştire în curs de actualizare

  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite