Ministerul Justiţiei:  „60 de magistraţi beneficiază de pensii de peste 1 miliard de lei vechi pe lună”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România există 60 de persoane care au pensii mai mari de 1 miliard de lei vechi pe luna, informează Ministerul Justiţiei într-un set de răspunsuri transmise HotNews.ro la câteva întrebări pe marginea unei postări publicate de ministrul Raluca Prună în dată de 21 septembrie pe Facebook.

Raluca Prună scria atunci, în contextul grevei magistraţilor: „Aş fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratură şi grefieri chirii sine die (600 euro lunar în Bucureşti, de exemplu). Chiar şi pentru magistraţi pensionari acum trecuţi în avocatură - never mind venitul din avocatură. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe luna, pe o scăpare a legii. Sau despre diurnă de 2% pe zi pentru toţi cei detaşaţi din altă localitate (inclusiv membrii CSM)”, prezintă situaţia HotNews.

Întrebată de HotNews.ro cum s-a ajuns la pensii de 1 miliard de lei vechi pe luna şi câte astfel de pensii există în sistem, Raluca Prună a răspuns prin intermediul biroului de presă al ministerului: „Nu deţinem date referitoare la cuantumul pensiei de serviciu, acestea pot fi obţinute de la Casă Naţională de Pensii. Din informaţiile noastre există 60 de persoane care au astfel de pensii.”

La întrebarea câte cazuri de magistraţi pensionari trecuţi în avocatură beneficiază de decontarea chiriei, Ministerul Justiţiei a răspuns: „Nu avem date referitoare la cei trecuţi în avocatură. Avem date referitoare la cei pensionaţi (mai jos).

  • 920 de judecători, suma plătită în primele 7 luni ale anului 2016 este de 8.674.418 lei;
  • 1.771 grefieri, suma plătită în primele 7 luni ale anului 2016 este de 16.796.517 lei.


„Câţi magistraţi beneficiază de diurnă de 2% pe zi şi ce sume sunt plătite lunar din bugetul MJ pentru aceste cheltuieli?”

Răspunsul Ministerului Justiţiei:
"De diurnă de  detaşare în cuantum de 2%/zi beneficiază un număr de 32 de judecători, cu un impact bugetar de 678.542 lei în primele 7 luni ale anului 2016. Grefierii nu beneficiază de diurnă de 2%, ci de diurnă de 17 lei/zi prevăzută pentru bugetari. Nu există la acest moment o situaţie centralizatoare a grefierilor detaşaţi."

Ministerul Justiţiei a menţionat că magistraţii prin definiţie includ atât procurori cât şi judecători. Datele de mai sus includ informaţii referitoare la situaţia judecătorilor din aparatul propriu şi instanţe.  Datele nu privesc judecătorii din CSM şi aparatul tehnic, pentru care CSM are date, nici procurori şi grefieri din parchete pentru care Ministerul Public are date.
 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite