Mafioţii din Moldova au speriat Capitala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Proca a fost reţinut de poliţiştii ruşi la sfârşitul săptămânii trecute şi urmează sa fie extrădat
Vitalie Proca a fost reţinut de poliţiştii ruşi la sfârşitul săptămânii trecute şi urmează sa fie extrădat

Tânărul împuşcat cu şapte gloanţe la sfârşitul anului trecut în cartierul bucureştean Vitan a fost victimă colaterală în războiul dintre clanurile de interlopi din Piatra Neamţ - Mararu şi Puiu Mironescu. Liderii acestor grupări au fost reţinuţi aseară de poliţişti. Miercuri vor fi prezentaţi judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.

Atacul armat din cartierul bucureştean Vitan de la sfârşitul anului trecut avea o altă ţintă, iar Răzvan Isăilă, tânărul asupra căruia au fost trase peste 20 de gloanţe din două arme automate a fost confundat. 

Adevărata ţintă: cunoscutul interlop Ioan Dumitru Mironescu, mai cunoscut ca Puiu Mironescu, unul dintre liderii lumii interlope din Neamţ care este în război vechi cu clanul local Mararu. 

Aceasta este pista pe care merg la această oră anchetatorii Serviciului Omoruri şi cei ai Parchetului Capitalei care ieri au descins la locuinţele membrilor celor două clanuri şi au reţinut mai multe persoane. 

În cursul zilei de astăzi atât Puiu Mironescu, cât şi fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu vor fi prezentaţi judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. 

Primul pentru că ar fi comandat atacul cu bombă, dejucat de poliţiştii din Piatra Neamţ, din ianuarie anul acesta, iar ceilalţi doi pentru că ar fi comandat atacul armat din cartierul Vitan, de la sfârşitul anului trecut. 

Numărul maşinii l-a transformat în victimă

Potrivit datelor de la dosar, la sfârşitul anului trecut, fraţii Mararu l-ar fi angajat pe moldoveanul Vitalie Proca, arestat săptămâna trecută în Rusia, să-l ucidă pe rivalul lor Puiu Mironescu care în acel moment se afla în Bucureşti. 

„Asasinul s-a dus în Vitan unde în apropierea blocului în care ştia că locuieşte Mironescu a găsit un autoturism de culoare închisă cu număr de înmatriculare care se termină în combinaţia de litere MIR. Aceleaşi cu care se termină şi numărul de înmatriculare al maşinii pe care o conduce Mironescu. Convins fiind că a găsit locul unde cel pe care fusese plătit să-l ucidă locuia s-a aşezat la pândă, iar în momentul în care proprietarul maşinii şi-a făcut apariţia a început să tragă. Nu era însă Mironescu, era Răzvan Isăilă care a fost secerat de gloanţe doar pentru că avea acelaşi tip de maşină, de culoare închisă, şi cu aceeaşi combinaţie a literelor la numărul de înmatriculare cu cea a interlopului din Neamţ”, au explicat surse din cadrul anchetei. 

A urmat atentatul ratat de la Neamţ

Sursele citate au adăugat că ulterior acestui atac, clanul condus de Mironescu ar fi decis să se răzbune şi ar fi pus la cale atentatul cu bombă de la Piatra Neamţ, dejucat de poliţişti. „Oamenii lui Mironescu i-au montat lui Bogdan Mararu un dispozitiv exploziv sub o maşină. Au fost însă prinşi la timp de anchetatori”, au mai spus sursele citate.

Fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu, dar şi Puiu Mironescu au fost aduşi, ieri după-amiază, la Poliţia Capitalei, unde au fost audiaţi în legătură cu atacul armat din cartierul Vitan şi atentatul ratat din Piatra Neamţ. La sfârşitul audierilor au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.

Cu toţii urmează să fie prezentaţi astăzi judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă sub acuzaţiile de instigare la tentativă de omor şi alte acte de terorism.

Vitalie Proca, asasin fără ţintă 

Cât îl priveşte pe asasinul plătit Vitalie Proca, şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş, a declarat ieri că acesta ar putea fi audiat de anchetatorii români la Moscova. „Au fost trimise documentele în vederea extrădării lui Vitalie Proca, însă se ia în calcul ca poliţiştii şi procurorii din România să se deplaseze la Moscova pentru a-l interoga pe Vitalie Proca“, a precizat comisarul Gavriş. 

Istoria unui război anunţat

Piatra Neamţ, un oraş de munte, tăcut şi cochet, este zguduit la intervale regulate de evenimente şocante, care au în prim-plan două personaje din lumea interlopă locală: Bogdan Mararu şi Dumitru „Puiu” Mironescu. 

Cei doi se află în centrul unui conflict extrem de violent ce a început în urmă cu opt ani. Este incert ce a cauzat conflictul, în condiţiile în care ambii, alături de câţiva zeci de „soldaţi”, acţionau, colaborau şi împărţeau aceleaşi ramuri afacereşti interlope: cămătărie, trafic şi schimb valutar, trafic de maşini, afaceri imobiliare. 

Războiul are rădăcinile la Iaşi în anii 2005. Atunci, Vasile Rodideal, basarabean, interlop temut stabilit la Iaşi, a comandat o bombă din Republica Moldova pentru a-i curma viaţa lui Tiberiu Cristodorescu, un fost prieten şi partener de afaceri. Atentatul a fost dejucat de poliţişti însă lupta abia începuse.

Aici, este important de menţionat următoarea legătură pe linia Iaşi-Piatra Neamţ: Rodideal este naşul de cununie al unuia dintre fraţii Mararu, iar Cristodorescu este cunoscut ca protectorul lui Mironescu. 

Cronologia conflictului dintre cele două tabere de interlopi

La doar câteva săptămâni după dejucarea atentatului un Audi A8, proprietatea lui Gheorghe Mararu, fratele lui Bogdan, a ars în centrul oraşului Piatra Neamţ. Şirul atentatelor nu s-a terminat aici: în februarie 2006, un Porsche Cayenne, înmatriculat pe numele bunicului fraţilor Mararu, s-a făcut scrum într-o altă parcare din Piatra Neamţ. În ambele cazuri, anchetatorii au stabilit că focul a fost pus intenţionat, însă n-au stabilit vinovaţii. 

Răzbunarea a venit în aceeaşi lună, când asupra lui Puiu Mironescu au fost trase cinci gloanţe, în momentul în care acesta intra în scara blocului unde locuia. 

A scăpat, iar de pe targa pe care a fost urcat în Ambulanţă a strigat: „A început războiul!”. Interesant în acest context este un alt personaj apărut în cadrele filmate, cărând targa lui Mironescu. Un oarecare Cristian Chilat, zis „Falău”, care ameninţa, de asemenea, cu răzbunarea. 

Într-adevăr, două luni mai târziu, un imobil cu mai multe etaje aparţinând celui de-al treilea frate Mararu, Răzvan, arde în totalitate. Focul a fost pus inteţionat, stabilesc din nou anchetatorii. În următoarea perioadă şicanele în stil mafiot continuă până în 2008 când doi dintre membrii grupării Mironescu sunt arestaţi: este vorba despre Cristian Chilat şi Daniel Pădurariu.

Un episod important al războiului dintre cele două tabere interlope se petrece în octombrie 2010, când unul dintre fraţii Mararu, Gheorghe, este ucis în urma unui schimb de focuri. Scandalul ia amploare, fiind implicat şi celebrul comisar Aurelian Şoric, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Neamţ. Ulterior, investigaţiile au scos la iveală că Şoric şi Mararu aveau vile aproape lipite, într-un cartier select al Iaşiului. În urma scandalului, Şoric a fost demis din Poliţie. 

Familia Mararu nu a lăsat nerăzbunată moartea lui Gheorghe. În februarie 2011,  Puiu Mironescu este blocat în trafic şi bătut crunt la o cale ferată situată între judeţele Neamţ şi Bacău. Interlopul scapă cu viaţă, însă clanul Mararu nu renunţă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite