Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din funcție a fostului procuror general Gabriela Scutea, care se pensionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din funcție a fostului procuror general Gabriela Scutea. Fosta șefă a Parchetului General se pensionează. 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Administrația Prezidențială a informat că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Scutea Gabriela la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, având gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - pensionare, la data de 18 august 2023. 

Noi propuneri la marile parchete

Mandatul Gabrielei Scutea la șefia Parchetului nu a fost reînnoit. Decizia a fost luată în urma interviurilor desfășurate la sediul Ministerului Justiției. 

Ministerul a susținut că printre criteriile avute în vedere au fost "experiența și expertiza profesională, dosarele soluționate, rezultatele anterioare obținute pe parcursul carierei", precum şi rezultatele obţinute în exercitarea unor funcţii de conducere. 

Candidatura sa pentru continuarea conducerii a fost refuzată alături de cea a fostului șef DNA. 

Șeful DNA a afirmat în cadrul prezentării bilanțului DNA, care arată că 95 de noi procurori au venit în instituție în timpul mandatului său de conducere, că „rezultatele te obligă să mergi mai departe”. 

Totodată, Bologa a subliniat că ar fi renunțat la idee, dacă avea un mandat marcat de eșecuri. 

Crin Bologa, procurorul şef al DNA, a fost ales, la începutul anului 2022, membru al Comitetului Executiv (for de conducere) al Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, ca reprezentant al grupului statelor din Europa de Est, transmite DNA.

După schimbarea conducerilor,  Aurel Sebastian Vălean este prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, anterior fiind procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

Tot la Parchetul General, pe postul de adjunct al procurorului general, merge și Nicolae Solomon, fost membru CSM. 

Procurorul general al României este acum Alex Florin Florența, cu o vechime în magistratură de peste 15 ani. A fost procuror șef al Serviciului teritorial Timișoara din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite