Inspecţia Judiciară, sesizată de Horaţius Dumbravă în cazul afirmaţiilor făcute de Kelemen Hunor la adresa justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horaţiu Dumbrava cere verificarea unei posibile afectări a independenţei justiţiei FOTO David Muntean
Horaţiu Dumbrava cere verificarea unei posibile afectări a independenţei justiţiei FOTO David Muntean

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a sesizat, luni, Inspecţia Judiciară cu privire la afirmaţiile făcute de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a spus că „persoanele care au aplicat cu bună credinţă legea sunt pedepsite” şi că „Nagy Zsolt este nevinovat şi a fost totuşi încarcerat”.

Dumbravă le cere, inspectorilor judiciari să verifice posibila afectare a independenţei justiţiei ca urmare a declaraţiilor politice făcute de preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), în data de 17 aprilie 2015, în cadrul Congresului UDMR, informează Mediafax.

„Faptul că unii lideri politici se simt şi se declară solidari cu colegi de-ai lor nu constituie în sine o atingere pe care să o aducă independenţei justiţiei şi nici sentimentul că aceiaşi colegi ar fi nevinovaţi. (...) Lucrurile, însă, capătă o altă dimensiune atunci când afirmaţiile în cauză sunt făcute în mod conştient public, la un eveniment de maximă audienţă, cum a fost evenimentul politic ocazionat de congresul UDMR, la care au asistat practic aproape toţi liderii politici din România, dar şi lideri politici din Ungaria”, arată judecătorul Horaţius Dumbravă în sesizarea transmisă Inspecţiei Judiciare (IJ).

Membrul CSM este de părere că, dincolo de solidaritatea faţă de unii colegi, opiniile pe care Hunor le-a avut cu privire la cauze particulare aflate pe rolul instanţelor şi care s-au soldat cu hotărâri judecătoreşti definitive sau care încă se află pe rolul parchetelor din România, reprezintă "atacul îndreptat împotriva statului de drept, a justiţiei".

„Domnia sa afirmă că 'există pericolul renaţionalizării' în România, iar argumentul că se încearcă acest lucru este faptul că un membru al partidului politic al cărui lider este, deşi a aplicat cu bună credinţă legea, a fost condamnat şi, acelaşi membru - Marko Attila -, cercetat în alt dosar, este acuzat prin aplicarea unui 'principiu al culpabilităţi colective', aluzia din urmă fiind aceea că ar fi cercetat penal în mod abuziv. Deplasarea, constructul logic periculos constă în tocmai concluzia exprimată de liderul politic: prin anchetele penale şi condamnarea unui membru UDMR, România procedează la renaţionalizarea imobilelor aparţinând confesiunilor maghiare”, precizează Dumbravă în sesizarea transmisă IJ.

De asemenea, judecătorul Dumbravă apreciează că, tot în cadrul Congresului UDMR, Kelemen Hunor a indus ideea că partidul politic pe care-l reprezintă va fi întotdeauna solidar „cu cei nedreptăţiţi”, pentru că "statul de drept înseamnă lipsa totală a arbitrariului".

Kelemen Hunor: „Credem în continuare în nevinovăţia lui Marko Attila”

Kelemen Hunor a spus, la evenimentul menţionat, că: „Am adoptat legi prin care am redobândit o parte considerabilă a bunurilor care au aparţinut comunităţii maghiare, de exemplu, pădurile care au fost în proprietate colectivă şi imobilele care au aparţinut confesiunilor maghiare. Dar pericolul renaţionalizării este mai mare ca oricând. România s-a angajat să restituie în natură bunurile confiscate în timpul dictaturii comuniste, iar în cazurile în care acest lucru nu este posibil, să ofere compensaţii băneşti echitabile. Însă, momentan, constatăm că persoanele care au aplicat cu bună credinţă legea, sunt pedepsite, iar în cazul comisiilor de restituire se aplică principiul culpabilităţii colective. Să fie clar, credem în continuare în nevinovăţia lui Markó Attila şi suntem întru totul solidari cu el. Marko Attila şi-a desfăşurat activitatea ani la rând în interesul comunităţii maghiare”.

În plus, Kelemen Hunor a precizat că: „Nagy Zsolt este nevinovat şi a fost totuşi încarcerat. Trebuie să fim solidari cu el şi să transformăm justiţia într-o instituţie care nu permite astfel de procese inechitabile. Te susţinem, Zsolt! Sperăm că vei fi liber în curând. Dacă nu vom fi capabili să explicăm acest lucru, nu vom fi capabili să luptăm pentru dreptatea noastră, iar această situaţie va conduce la o decepţie uriaşă în rândul alegătorilor căreia îi vom cădea victimă şi noi. Trebuie să spunem răspicat că justiţia trebuie să funcţioneze, iar noi sprijinim strădania de a o face funcţională. Dar respingem generalizările şi etichetarea. Vom fi întotdeauna solidari cu cei care au fost nedreptăţiţi. Statul de drept înseamnă lipsa totală a arbitrarului”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite