Încep verificările privind repartizarea aleatorie a dosarului Ferma Băneasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Truică şi prinţul Paul FOTO Eduard Enea
Remus Truică şi prinţul Paul FOTO Eduard Enea

Verificările dispuse de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Corina Alina Corbu, privind respectarea legii şi regulamentelor în legătură cu repartizarea aleatorie a dosarului Ferma Băneasa, în care au fost condamnaţi omul de afaceri Remus Truică, prinţul Paul şi avocatul Robert Mihăiţă Roşu încep luni. Ulterior, se vor face verificări privind repartizarea aleatorie a dosarelor la toate secţiile ÎCCJ.

În urmă cu aproape o săptămână, având în vedere aspectele vehiculate în spaţiul public, privind modalitatea de repartizare aleatorie a dosarului, precum şi, în general, referitor la respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul instanţei supreme, în scopul cercetării cu celeritate a tuturor chestiunilor astfel invocate, pentru asigurarea încrederii publicului în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru apărarea prestigiului acesteia, prin ordinele de serviciu emise la data de 21.12.2020, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus verificări.

În prima fază, derulată în perioada 28-30.12.2020, este verificată respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare privind repartizarea aleatorie a dosarului penal nr.345/64/2016.

În a doua fază, derulată în perioada 04-18 ianuarie 2020, se vor face verificări cu acelaşi obiect la nivelul tuturor secţiilor şi formaţiunilor de judecată ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Totodată, în ceea ce priveşte dosarele penale va fi verificată respectarea termenelor privind transmiterea/primirea dosarelor la/de la parchet pentru motivarea căilor de atac", a transmis, marţi, ICCJ, într-un comunicat de presă.

Verificările sunt făcute de către vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu sprijinul logistic şi tehnic al prim-magistratului asistent al instanţei supreme şi al compartimentului IT, iar rezultatele ambelor verificări vor fi făcute publice.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul final în dosarul Ferma Băneasa: omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la şapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein au primit cinci ani de închisoare, iar Prinţul Paul – trei ani şi patru luni, iar avocatul Robert Mihăiţă Roşu - cinci ani. De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. ICCJ i-a obligat pe cei condamnaţi la plata mai multor sume de bani, iar terenurile revin statului român.

Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) a reacţionat după condamnarea avocatului Mihăiţă Roşu, calificând drept inacceptabilă ”represiunea de natură penală asupra avocatului pentru consultaţiile şi susţinerile făcute în calitate de reprezentant”. UNBR anunţa că va sesiza Inspecţia Judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii pentru a verifica felul în care au fost administrate probele în această cauză. 

De asemenea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reacţionat după ce Uniunea Naţională a Barourilor din România şi-a manifestat dezacordul faţă de condamnarea avocatului, precizând că discursul public la adresa serviciului public al justiţiei ar trebui să se caracterizeze prin rigoare, echilibru şi o minimă echidistanţă din partea tuturor persoanelor implicate.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite