Harghita: 9.000 de români au rămas fără reprezentanţi în primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cincime din românii care trăiesc în Harghita nu au niciun primar sau consilier local român care să îi reprezinte, pentru că partidele româneşti au avut "orgolii", nu s-au unit la alegeri şi toate locurile le-au luat candidaţii maghiarii. Aşa că pentru 9.000 de români din Harghita decizille le iau doar maghiarii.

Cazul 1. Românii din Gheorgheni, al patrulea oraş ca mărime din judeţul Harghita, nu mai au un reprezentant român în Consiliul Local de 11 ani. Primăria e condusă în întregime de politicieni maghiari deşi aici sunt peste 2.000 de români (10,8%).

image

Cazul 2. În reşedinţa judeţului, Miercurea Ciuc, e aceeaşi situaţie. Sunt peste 7.000 de români în oraş (17,3%), dar nici unul în Consiliul Local. La alegerile locale au candidat separat Jean Adrian Andrei (PSD), Adrian Panescu (PNL) şi Francisc Zudor (PD-L), care au luat fiecare 6.72%, 5.05%, respectiv 3.73%. Împreună ar fi luat 15%.

image

În municipiile Gheorgheni şi Miercurea Ciuc sunt peste 9.000 de români care nu au niciun reprezentant în primării, din totalul celor 45.000 de români care se află în judeţ.

Statistica Harghita

7 localităţi sunt conduse de români: oraşele Topliţa, Bălan şi comunele Gălăuţaş, Tulgheş, Bilbor, Subcetate, Voslăbeni. Comunitatea română e compactată în nordul judeţului.

HARTA ETNICĂ A JUDEŢULUI HARGHITA

image

În ceea ce priveşte reprezentarea în parlament, românii din Harghita nu au avut niciun deputat sau senator din 1990 până în 2004, când a fost ales deputatul PSD Mircea Duşa. Harghita are 67 de localităţi din care 4 municipii (Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheoprgheni, Topliţa), 5 oraşe (Cristuru Secuiesc, Bălan, Vlăhiţa, Borsec, Băile Tuşnad) şi 58 de comune.

Mai citeşte:

Secuime: cum a ajuns limba maghiară peste limba română

Secuime: strada Horea, Cloşca şi Crişan a devenit “Dealul Attila”

Primarul din Sfântu Gheorghe: "Graniţele s-au mutat peste capul nostru"

Marko Bela: "Nu se prăbuşeşte lumea dacă limba maghiară stă deasupra limbii române”

Un "Raport din umbră" cere ONU autonomia teritorială a secuilor

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite