Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru reglementarea situaţiei de alertă. În baza cărei legi se vor da amenzile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la 15 mai se vor deschide parcurile
De la 15 mai se vor deschide parcurile

Guvernul a adoptat, luni, un proiect de lege pentru reglementarea situaţiei de alertă care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă.

„Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru protejarea vieţii cetăţenilor şi a sănătăţii persoanelor fizice în perioada următoare, pentru reglementarea situaţiei de alertă care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă şi, în absenţa unor reglementări clare de lege în acest context, atât viaţa românilor, cât şi sănătatea lor fizică ar putea fi puse în pericol. De aceea, Guvernul s-a reunit astăzi în şedinţă pentru adoptarea acestui proiect de lege care a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă", a declarat Dancă, la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

El a precizat că prevederile proiectului de act normativ vizează, în mare parte, chestiuni care "au fost reglementate pe perioada stării de urgenţă, care vor fi continuate pe perioada stării de alertă şi care necesită o reglementare la nivel de lege adoptată în Parlament".

Astfel, potrivit proiectului, se vor putea face în continuare angajări în domeniul medical fără concurs, pe durata stării de alertă, masca de protecţie va fi obligatorie în spaţiile publice închise – în magazine, la locul de muncă, în transportul public, iar slujbele religioase vor putea fi desfăşurate cu condiţia menţinerii distanţării sociale,

Pe perioada stării de alteră se vor da şi sancţiuni. Regimul juridic al contravenţiilor este asimilat şi pus în aport cu prevederile Ordonanţei 2/2001 (privind regimul juridic al contravenţiilor) pentru a evita situaţia ivită în contextul în care regimul contravenţiilor stabilit în baza Ordonanţei 1/1999 a fost declarat neconstituţional, a mai anunţat Ionel Dancă, 

Contravenienţii vor putea achita în termen de 15 zile jumătate din amenda primită. Sancţiunile vor intra în vigoare la 3 zile după publicare legii în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut de Parlament. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite