Gabriela Firea, martor în Dosarul 10 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Firea, fost primar general al Capitalei, a fost audiată, miercuri, la Parchetul General, ca martor, în Dosarul 10 august. Dosarul penal îl vizează pe fostul viceprimar Aurelian Bădulescu, care este cercetat pentru abuz în serviciu, uz de fals şi uzurpare de calități oficiale.

Gabriela Firea la Parchetul General FOTO Inquam Photos Liviu Florin Albei
Gabriela Firea la Parchetul General FOTO Inquam Photos Liviu Florin Albei

Firea a ajuns miercuri seară la Parchetul General, iar la ieşirea de la audieri a declarat că a fost chemată ca martor, în dosarul 10 august. Ea a spus că discuţia s-a referit la documentele de delegare.

În 10 august 2018, Gabriela Firea şi-a delegat atribuţiile de primar general al Capitalei viceprimarului de atunci Aurelian Bădulescu.

El este cercetat pentru abuz în serviciu, uz de fals şi uzurpare de calități oficiale, după ce la protestele din 10 august a decis ridicarea unor rulote şi a unor autoutilitare. Poliția locală și Jandarmeria au desființat, în noaptea de 11 spre 12 august 2018, scena improvizată de protestatari în Piața Victoriei.

Aurelian Bădulescu, pe vremea aceea viceprimar al Capitalei, a declarat că acțiunea a venit în urma somațiilor și notificărilor neluate în seamă de organizatori.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în aprilie 2021, redeschiderea Dosarului 10 august, admiţând plângerea lui Ioan Crăciuneanu, unul dintre protestatarii agresaţi de jandarmi.

Anterior, dosarul violenţelor de la protestul din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a fost clasat în ceea ce priveşte săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale, dar şi în ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa coordonatorilor intervenţiei forţelor de ordine.

Urmărirea penală pentru purtare abuzivă, abuz şi neglijenţă în serviciu în cazul unor jandarmi care ”au exercitat violenţe nejustificate împotriva unor protestatari” a fost declinată către Parchetul Militar.

În august 2020, procurorul-şef al DIICOT a admis plângerile formulate împotriva Ordonanţei din data de 26.06.2020, care clasa parţial acuzaţii din Dosarul 10 august, şi a dispus redeschiderea urmăririi penale, șefii Jandarmeriei fiind din nou vizaţi de anchetă.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite