Funcţionarii îşi pot lua "Spor pentru zâmbet"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Funcţionarii îşi pot lua "Spor pentru zâmbet"
Funcţionarii îşi pot lua "Spor pentru zâmbet"

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a anunţat că a despoerit, în urma controalelor efectuate în teritoriu, că de multe ori sporurile cumulate cu salariul de bază, depăşesc 100% salariul de bugetar, a declarat preşedintele Agenţiei, Andras Szakal.

Echipele de control au mai descoperit: lipsa avizelor Agenţiei, erori cuprinse în fişele de post în ceea ce priveşte vechimea în specialitate, neactualizarea declaraţiilor de avere şi de interese ale funcţionarilor publici, întocmirea dosarelor profesionale fără respectarea legii, lipsa indicatorilor şi obiectivelor de performanţă pentru anul în curs.

''Am început controalele în judeţele ţării. În unele cazuri au fost stabilite sporuri care, cumulat cu salariul de bază, depăşesc 100% în anumite situaţii, cum ar fi sporul de zâmbet, sporul de Crăciun sau sporul de Paşti la Poliţia comunitară Ploieşti. Am constatat unele erori în ceea ce priveşte organizarea unui concurs la primăria Sinaia: secretarul comisiei de concurs era candidat, iar primarul era preşedintele comisiei de concurs. Au fost stabilite şi acordate salarii prin acordurile colective, fapt interzis de lege'', a explicat, pentru Agerpres, preşedintele ANFP.

Andras Szakal a precizat că printre măsurile întreprinse de ANFP se află sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), pentru nerespectarea legii privind depunerea declaraţiilor de avere şi interese, a fost sesizat Parchetul, dacă s-a considerat că sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni.

Pentru acordarea unor drepturi salariale cu încălcarea dispoziţiilor legale se va sesiza Curtea de Conturi şi deciziile vor fi atacate în instanţa de contencios administrativ, în vederea constatării nulităţii concursurilor şi actelor administrative emise pentru concursurile organizate ale căror funcţii publice nu au fost avizate.

''Potrivit legii, ANFP are un rol extrem de important în managementul funcţiei publice. Mai puţin cunoscut este rolul Agenţiei în ceea ce priveşte controlul în respectarea legii de către instituţii şi autorităţi publice locale. Sunt foarte multe instituţii, primării, deconcentrate care lucrează fără aviz de la ANFP - lucru destul de grav, de altfel. Din această perspectivă, noul statut al ANFP ar trebui să fie unul de paznic al respectării legalităţii, un aşa-zis 'corp de control' care să fie atent atunci când se fac ilegalităţi şi să sesizeze la timp organele abilitate'', a ţinut să atragă atenţia preşedintele Agenţiei.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite