Fostul primar al Sectorului 6, Constantin Poteraş, acuzat de DNA că ar fi primit mită peste 1 milion de euro. Fosta soţie a edilului, acuzată de spălarea banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Poteraş, alături de fosta soţie şi femeie de afaceri, Aureliana Poteraş
Cristian Poteraş, alături de fosta soţie şi femeie de afaceri, Aureliana Poteraş

Fostul primar al Sectorului 6, Constantin –Cristian Poteraş, a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru două fapte de luare de mită şi spălare a banilor, în formă continuată. În acelaşi dosar, fosta soţie a edilului, Aureliana Gîdea, fostă Poteraş, este acuzată de  de spălare a banilor în formă continuată.

Procurorii DNA i-au mai pus sub acuzare pe Iulian Constantin, reprezentant al societăţii SC Tettas SRL şi   societatea Tettas SRL, pentru dare de mită.

Potrivit DNA,  În cursul anului 2007, Poteraş ar fi pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale înregistrate într-o ţară UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceştia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro.  „Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi în schimbul exercitării atribuţiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizaţiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizaţii de demolare, certificat de urbanism şi autorizaţii de construire)”, arată DNA.

Firma, abonată la contracte publice

În perioada 2009 - 2010, Poteraş Constantin Cristian, ar fi pretins şi primit de la Constantin şi fima  Tettas SRL Bucureşti suma de 857.800 dolari, în schimbul atribuirii unor contracte de achiziţie publică dar şi pentru efectuarea plăţilor pentru produsele furnizate.

„Atribuirile s-au realizat fără planificarea investiţiilor anterior demarării procedurilor de achiziţie, fără bugetarea sumelor şi prin aplicarea unor proceduri de achiziţie publică directă interzise de dispoziţiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea şi instalarea unor sisteme inteligente de parcare”, acuză DNA.

Procurorii arată că în total, pe perioada mandatului de primar deţinut de Poteraş, Tettas a fost „desemnată” furnizor de echipamente şi servicii cu o valoare totală de 37.155.989 lei, din care au fost decontaţi 30.721.710 lei.  „Suma remisă cu titlu de mită a fost transmisă prin intermediul unor companii înregistrate în Cipru, controlate de suspecţi”, mai arată direcţia anticorupţie. 

De ce ese acuzată fosta soţie

În perioada septembrie 2005 - iunie 2006, Poteraş, în calitate de primar al sectorului 6 Bucureşti, respectiv preşedinte al Subcomisiei de aplicare a legilor fondului funciar, ar fi derulat, „cu încălcarea dispoziţiilor legale în materia reconstituirii dreptului de proprietate, o serie de activităţi având drept scop emiterea unui titlu de proprietate asupra unor terenuri cu suprafaţa totală de 30.000 mp, situate raza sectorului 6”.

După obţinerea dreptului de proprietate, suspectul Poteraş Constantin Cristian şi soţia sa de la acel moment, Poteraş Aureliana (actual Gîdea Aureliana), ar fi transferat prin diferiţi intermediari şi le-ar cerut acestora să deţină formal terenurile obţinute în modalitatea de mai sus, „cu scopul de a ascunde originea infracţională şi adevăraţii beneficiari ai tranzacţiilor”.

Este în peniteniciar

Fostul primar al sectorului 6 al Capitalei Cristian Poteraş este în prezent peniteciar din mai 2015, atunci când a  a fost condamnat definitiv de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la 8 ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Bucureşti.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite