Elena Udrea, prima apariţie publică în faţa judecătorilor de la întoarcerea din Costa Rica: Voi veni la toate termenele de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru Elena Udrea s-a prezentat joi dimineaţă la Curtea de Apel Bucureşti, fiind prima sa apariţie publică de la întoarcerea din Costa Rica. Ea a venit la instanţă ţinându-se de mână cu iubitul ei, Adrian Alexandrov. Elena Udrea a venit la Curtea de Apel pentru procesul privind finanţarea campaniei electorale din 2009, în care este acuzată de luare de mită şi spălare de bani.

UPDATE:  De data aceasta, Elena Udrea a refuzat să comenteze situaţia în care se găseşte şi să dea informaţii despre desfăşurarea anchetei.

„Nu vreau să vă spun motivele pentru care am plecat şi motivele pentru care am venit. Nu vreau să o iau de la capăt cu toate subiectele. Să o iau de la capăt ce s-a întâmplat în dosar, cine m-a judecat, nu vreau acest lucru. Acum sunt bine. Cred că lucrurile sunt în schimbare spre normalitate, în ţara aceasta, inclusiv în Justiţie”, a transmis fostul ministru al Turismului.

„Vreau să îmi demonstrez nevinovăţia pentru că s-au schimbat multe într-un an si jumătate (...) Voi veni la toate termenele de judecată", le-a mai spus Udrea jurnaliştilor.

Întrebată de ce s-a întors în România, ea a răspuns: „Întotdeauna am vrut să stau acasă".

Udrea a fost rezervată în declaraţii, invocând că întârzie la proces. 

Imagine indisponibilă

Elena Udrea a venit la Curtea de Apel pentru procesul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu, din 2009, în care este acuzată de luare de mită şi spălare de bani.

La termenul din 13 iunie, în acest dosar, în care sunt acuzaţi Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic, completul de judecată a amânat judecarea procesului în condiţiile în care unul din magistraţii din complet se pensionează, iar cauza urmează să fie judecată de un alt complet, arată hotnews.ro. La termenul din iunie, erau aşteptate răspunsurile DNA şi SRI în ceea ce priveşte colaborarea celor două structuri în instrumentarea cauzei.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată în 2017 pe Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru instigare la luare de mită, spălare a banilor, pe Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru luare de mită, pe Victor Tarhon, la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, tot pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, notar public, fiica preşedintelui României în funcţie la acel moment, pentru instigare la delapidare, instigare la spălarea banilor, pe Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare şi pe Dan Andronic, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Imagine indisponibilă

„În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare", arăta DNA într-un comunicat de presă.

Procurorii spun că remiterea foloaselor infracţionale a fost ascunsă prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă. Elena Udrea, pe atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, este acuzată că, în perioada octombrie – noiembrie 2009, l-a determinat pe Gheoghe Nastasia, la acea vreme secretarul general al ministerului, să ceară şi să primească suma de aproape un milion de lei de la un om de afaceri, în schimbul asigurării plăţii unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare. Contractele, în valoare de aproape 50 de milioane de euro, fuseseră încheiate cu autorităţi locale finanţate de Ministerul Turismului privind construirea de domenii schiabile şi telegondole, în cadrul programului “Schi in România”.

„Udrea Elena Gabriela i-a indicat inculpatului Nastasia Gheorghe atât suma pe care urma să o solicite de la reprezentantul societăţii comerciale în schimbul asigurării finanţării ce urma să fie aprobată de către minister în contul unor lucrări deja executate de societate, cât şi denumirea firmei către care urma să se realizeze plata foloaselor pretinse (a mitei). În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri a virat în contul firmei indicate, în două tranşe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deşi societăţile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie naţională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale", arată DNA.

În realitate însă, banii ar fi fost folosiţi pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidaţi.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite