Dosarul „ICA”. Nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi rămâne în spatele gratiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Menciniscopschi rămâne în continuare în arest, asta după ce magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au respins cererea acestuia de eliberare condiţionată. Decizia instanţei nu este însă definitivă. Nutriţionistul se află în arest din august 2014 când a fost condamnat la 8 ani de închisoare în dosarul „ICA”.

Gheorghe Mencinicopschi (67 de ani) a depus la Judecătoria Sectorului 4 o cerere de eliberare condiţionată după ce a executat o treime din pedeapsa de 8 ani de închisoare primită în dosarul „ICA”.

În plus, Mencinicopschi a fost ajutat şi de Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava care a stabilit că cele şapte cărţi scrise de acesta în detenţie sunt lucrări ştiinţifice, pentru asta fiind recompensat cu 210 zile. Nutriţionistul a mai câştigat alte 30 de zile în urma participării la diverse programe şi activităţi în penitenciarele Rahova şi Jilava. 

„Poate fi eliberat condiţionat, comportament disciplinat, dovezi temeinice de îndreptare”, a concluzionat Comisia de la Jilava. Ultimul cuvânt îl vor avea însă magistraţii Judecătoriei Sectorului 4, care pe 6 septembrie 2016 vor analiza cererea de eliberare înainte de termen a lui Mencinicopschi.

Nutriţionistul a intrat pe 8 august 2014 pe poarta Penitenciarului Rahova strigând că este nevinovat, şi a contestat sentinţa definitivă dată de Curtea de Apel Bucureşti. Acelaşi discurs l-a avut şi într-un interviu, în 2015, dat postului Antena 3, „nu mi-e ruşine că sunt în închisoare nevinovat”. 

Cu toate acestea, Mencinicopschi i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o cerere de graţiere, în dosar fiind incluse documente medicale care arătau că suferă de mai multe afecţiuni grave. Mai mult, câteva sute de oameni au semnat pe internet o petiţie de graţiere a acestuia. Iohannis a refuzat însă graţierea.

În cei doi ani de detenţie, Mencinicopschi a publicat 7 lucrări ştiinţifice, în medie o carte la trei luni. Operele au ca temă alimentaţia, printre titluri numărându-se: „Alimentaţia şi patogeneza bolilor cardiovasculare”, „Carenţele nutriţionale şi bolile cronice deficite nutriţionale induse de medicamente!” dar şi „Cereale glutenice şi boala celiacă sau când grâul poate să ne îmbolnăvească”. 

„A avut o constantă participare la activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială desfăşurate la nivelul secţiei de deţinere. A contribuit la îmbogăţirea cunoştinţelor despre menţinerea sănătăţii corpului uman, fiind îndrumător pentru alţi deţinuţi în cadrul programului <<Educaţie pentru sănătate>>. A finalizat programul de pregătire pentru liberare”, a punctat Comisia de eliberări condiţionate de la Jilava. În timpul celor doi ani de detenţie,

Mencinicopshi a fost recompensat de 11 ori cu suplimentarea dreptului la pachet şi vizită şi nu a fost sancţionat disciplinar niciodată. Nutriţionistul a participat la concursuri tematice –Ziua Regalităţii, Ziua naţională a eroilor, Iisus şi apostolii săi, Ziua naţională a veteranilor de război, Constantin Brâncuşi, Ziua Internaţională a Dansului, a frecventat biserica puşcăriei şi a scris articole pentru revista „Sport şi Sănătate”. 

A ţinut şi conferinţe colegilor din penitenciar. Câteva dintre ele: „Agenţii patogeni contaminanţi ai alimentelor”,„Antibioticele şi probioticele” şi „Importanţa hidratării pentru sănătate”.

De ce a fost condamnat

Fost director al ICA, Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la 8 ani după ce a fost găsit vinovat că l-a ajutat „în mod direct” pe Dan Voiculescu să pună mâna, prin privatizare, pe imobilele Institutului. Printre altele, judecătorii au arătat că profesorul a articipat la o licitaţie trucată, care a fost câştigată de Grivco. Magistraţii au arăta că „era de notorietate la nivelul Academiei, că inculpatul Mencinicopschi Gheorghe urmărea să privatizeze în favoarea SC Grivco SA pentru că a fost recompensat prin sponsorizarea participării sale la simpozioane în străinătate, precum şi de implicarea pe care Mencinicopschi Gheorghe o avea în formaţiunea politică condusă de inculpatul Voiculescu”.

Nutriţionistul a fost membru din 1991 al organizaţiei politice fondate de Dan Voiculescu - Partidul Umanist Român, transformat în  Partidul Conservator. „De asemenea, trebuie observat că după licitaţie Mencinicopschi Gheorghe a fost promovat pe linie de partid, ca membru în cadrul Biroului Permanent, la propunerea inculpatului Voiculescu Dan”, au arătat judecătorii în motivarea sentinţei.

Dan Voiculescu, la un pas de eliberare

Şapte inculpaţi din dosarul ICA - Dan Voiculescu sunt în penitenciare unde execută condamnările date de magistraţii Curtea de Apel Bucureşti. Cei mai cunoscuţi sunt Dan Voiculescu (10 ani), Gheorghe Mencinicopschi (8 ani) şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş (7 ani). Ceilalţi sunt Corneliu Popa (8 ani) - fost director al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Jean Sandu (6 ani) -  fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, Vlad Săvulescu (6 ani) - fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din ADS şi Flavius Pop (5 ani) - fost şef de serviciu în ADS.

Mencinicopschi este primul deţinut din acest dosar care ar putea fi eliberat condiţionat. Următorul ar putea fi Dan Voiculescu (69 de ani), deoarece pentru a fi eliberat condiţionat acesta trebuie să execute o treime din pedpeasă, pentru că are peste 60 de ani. Mogulul a scris şi 10 cărţi, care vor fi transfomate în 300 de zile câştig. În plus, Voiculescu a adunat şi mai multe zile de muncă. Deoarece a fost pontat dublu, şi pentru că a muncit şi pentru că a scris, cazul este sub ancheta DNA. Potrivit unei note interne, Voiculescu ar fi beneficiat de regim preferenţial la Penitenciarul Rahova.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite