Doi profesori de la Universitatea „Eftimie Murgu“ Reşiţa, implicaţi în scandalul licenţelor penale, au fost reţinuţi. Alţi trei dascăli se află sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Două cadre didactice de la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa au fost reţinute pentru trafic de influenţă şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, iar alţi trei profesori sunt cercetaţi sub control judiciar pentru luare de mită.

Conferenţiarul universitar Florinel Ionel Franţ a fost reţinut pentru trafic de influenţă în formă continuată şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, în timp ce conferenţiarul universitar Irina Oriol pentru trafic de influenţă în formă continuată, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, preşedintele Senatului universităţii, Marian Mihăilă, asistentul universitar Ruxana Ghiţă şi lectorul universitar Mihai Vişan sunt cercetaţi sub control judiciar, pentru luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu în formă continuată.

Licenţe şi note penale la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa

Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, condusă de Doina Frunzăverde, soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde se află în mijlocul unui nou scandal de corupţie. După ce în 2012 a trecut printr-un episod similar, instituţia de învăţământ superior a fost luată ieri la bani mărunţi de procurorii de la Parchetul General.

Mai exact, joi dimineaţă, anchetatorii au descins la sediul universităţii, dar şi la locuinţele cadrelor didactice, mai mulţi dascăli fiind suspectaţi că ar fi cerut sume de bani ce variau între 50 şi 100 de euro pentru a-i promova examenele pe studenţii care lucrau şi care nu treceau pe la cursuri. În schimbul banilor, examenele la unele materii de la Universitatea din Reşiţa erau trecute chiar şi fără ca studenţii să se prezinte la examen. În alte cazuri, testele erau susţinute în alte date decât cele programate, iar lucrările erau rezolvate doar formal sau copiate şi punctate cu nota maximă.

Însă mai erau şi situaţii în care dascălii le cereau studentelor favoruri sexuale în schimbul unor note bune sau lucrări. Asta a păţit chiar o investigatoare sub acoperire, care s-a pretins studentă a Universităţii din Reşiţa, şi care i-a căzut cu tronc prodecanului de la Facultatea de Ştiinţe Sociale. Acesta i-a promis tinerei că o ajută să îşi rezolve examenele în schimbul unor favoruri sexuale. Stenogramele de la dosar scot la iveală modul în care prodecanul Ionel Florin Franţ insistă pe lângă „olteancă” să îl lase măcar să o sărute.

Prodecan: Stai mă cuminte! Investigator: Serios? Prodecan: Stai mă olteanco cuminte, nu mă zăpăci! Investigator: Da nu te zăpăcesc, dar stai şi tu cuminte! Prodecan: Mă omori cu zile, înţelege-mă! N-am dormit toată noaptea, de-abia am aşteptat să vii! Şi tu nu mă laşi să te ating, eşti nebună?! Lasă-mă să te ating! Nu pot, deci nu mai îs bun de nimic, dacă nu mă laşi să te sărut! Investigator: Ei, nu mai eşti bun?! Cum să nu mai fi bun?! Prodecan: Eşti nebună? N-am putut să fac azi nimic până nu te-am văzut acolo, după aia am ştiut că eşti tu, că eşti în Reşiţa. Păi nu te-am sunat io primul, ce ai?

Ulterior, dascălul a fost prins în flagrant când primea 300 de lei mită , fiind ridicat de anchetatori pentru audieri.

Cât costă o licenţă veche

O altă acuzaţie care li se aduce cadrelor didactice vizate de anchetă, zece la număr, este aceea că ar fi vândut sau înmânat, contra unor sume de bani, lucrări de licenţă prezentate în anii anteriori, studenţilor din actuala generaţie.

În schimbul licenţelor, tinerii erau nevoiţi să plătească sume de 300 sau 400 de euro, în funcţie de complexitatea lucrărilor.

Dosarul este instrumentat de acelaşi procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a demarat o anchetă la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova pentru fapte asemănătoare. Universitatea „Eftimie Murgu” a mai fost implicată într-un scandal similar în 2012.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite