Dezastru ecologic la doi pași de București. Cum a ajuns apa de puț din Ilfov o adevărată sursă de infecție

0
Publicat:

Instalația de tratare a apelor uzate Otopeni (Ilfov) este subdimensionată după ce în oraș s-au construit mii de case și blocuri, fără ca primăria să extindă și stația de epurare, astfel că aceasta nu mai face față, iar apele uzate se revarsă de câțiva ani în Balta Pasărea și de aici ajung în pânza freatică și în puțurile oamenilor din comunele Tunari și Ștefănești.

Captură știrileprotv.ro
Captură știrileprotv.ro

Dezastrul ecologic din comuna Tunari de lângă București a scos, în ultimele zile, sute de oameni în stradă, iar Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu a decis să înceapă unele verificări de specialitate. Asta după ce apa din puțurile localnicilor a ajuns să fie contaminată cu bacterii pentru că stația de epurare din Otopeni nu mai face față.  

Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan, a declarat pentru „Adevărul“ că inspectorii de mediu din Ilfov au încercat timp de trei ani să rezolve situația, dar fără prea mare succes deoarece edilii din Otopeni, orașul care și este sursa poluării, nu au luat măsuri. „Au făcut controale peste controale, unele comune cu Apele Române care au competențe în acest caz. S-a dat și o amendă de 60.000 de lei și a fost depusă sesizare penală la Parchetul Otopeni. Nu s-a schimbat absolut nimic. Balta Pasărea rămâne cu probleme. Și acestea au ca sursă instalația de tratare a apelor uzate Otopeni, care nu mai face față“, a declarat comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.

Practic, în ultimii ani, zona s-a dezvoltat foarte mult. Au fost construite sute de case și blocuri noi, dar instalația pentru tratarea apelor uzate nu a fost extinsă și nu mai face față. În lipsa unui sistem modern, autoritățile din Tunari au pus baloți care să oprească mizeria. În urmă a rămas însă mirosul greu de suportat pentru localnici. Aceștia se plâng și de faptul că dejecțiile plutesc în Balta Pasărea și că peștii mor.

„Practic, instalația de tratare a apelor uzate Otopeni este acum subdimensionată. Nu mai există nici volum și nici debit pentru realizarea diluției. Și problema pleacă din Otopeni, trece prin Tunari și ajunge chiar și în Ștefănești. Drept urmare, am decis ca pentru rezolvarea situației cazul să fie preluat de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu“, a precizat Andrei Corlan.  

Germenii ajung în pânza freatică

Astfel că, locuitorii din Tunari s-au revoltat. Oamenii se plâng că apa trece pe lângă puțurile de mare adâncime care alimentează cu apă potabilă întreaga comunitate și sunt revoltați pentru că autoritățile, în loc să ia măsuri, au pus baloți de paie care să oprească mizeria. „Aceste ape uzate neepurate, provenite de la stația de epurare, sunt sursa principala de poluare a Râului Pasărea“, a declarat presei Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt la Administrația Națională Apele Române.

Conform unor surse oficiale, apele deversate în Balta Pasărea ar conține streptococi fecali, E.coli și bacterii coliforme. Nu se știe încă dacă acești germeni au ajuns și în pânza freatică și deci în puțurile oamenilor, dar acest lucru va fi stabilit cu exactitate la controalele ce vor urma.

Riscuri majore pentru sănătate

Conform experților, efectele apei potabile infestate cu streptococi fecali asupra sănătății sunt neplăcute și uneori chiar grave. Aceștia produc crampe severe la stomac și abdomen sensibil, diaree apoasă inițial, care poate deveni în evoluție sangvinolentă, dar și greață, și vărsături.

Apoi, bacteriile coliforme sau enterobacteriile sunt o familie de bacili (bacterii în formă de bastonaș) care pot să cauzeze tulburări la nivelul tubului digestiv, stări de vomă, amețeli, diaree. Unele tulpini de E.coli sunt cauza unor îmbolnăviri grave care pot determina chiar și decesul.

Epurarea apelor uzate ne ține la coada Europei, deși primarii ar fi trebuit că până la sfârșitul lui 2018 să aibă racordate la utilități toate așezările urbane cu peste 2.000 de locuitori. Cu toate că am depășit cu mai mult termenul-limită, nici astăzi nu stăm prea bine pentru că peste 37% dintre localități nu sunt încă racordate la o stație de epurare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite