Decizie-şoc a Curţii de Apel Bucureşti: Terenul centrului comercial Băneasa revine statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO netshape.ro
FOTO netshape.ro

Terenul pe care Puiu Popoviciu a construit centrul comercial din Băneasa revine statului român, au decis magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Decizia nu este definitivă.

Concret, cele 224 de hectare au aparţinut omului de afaceri Puiu Popoviciu, însă acestea vor trebui să ajungă din nou în proprietatea statului român. Este vorba de terenul din nordul Capitalei unde au fost ridicate mai multe centre comerciale, dar şi noul sediul al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

Decizia şocantă anunţată vineri de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti nu este una definitivă şi poate fi contestată în termen de 10 zile. Această decizie vine după ce omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat, în august, la şapte ani închisoare în dosarul „Băneasa”.

În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi Cornel Şerban (fostul şef DGIPI) — 2 ani şi 6 luni cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV Bucureşti) — 6 ani de închisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost şef în Direcţia Generală Anticorupţie din MAI) — 2 ani cu suspendare, Ştefan Diaconescu — 5 ani cu executare şi Andrei Mihai Bejenaru — 6 ani cu executare.

Popoviciu a fost unul dintre cei mai discreţi, dar şi influenţi, investitori imobiliari din România. Publicaţiile cu profil economic îl considerau drept cel mai mare proprietar de spaţii comerciale din Bucureşti. Cu o avere de 340-360 milioane de euro, el a ocupat locul 8 în Top 300 Capital, ediţia 2016.  Este fiul lui Aurel Popoviciu, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din Bucureşti. Fostul rector al USAMV, Ioan-Niculae Alecu, condamnat la 6 ani în dosarul fermei „Băneasa”, a fost elevul lui Aurel Popoviciu.  Universitatea este cea care a pus la dispoziţie un teren de 224 hectare pentru Băneasa Shopping Center, prin intermediul Băneasa Investments. Cea mai mare afacere a lui Popoviciu, care i-a adus şi procesul penal. Băneasa Shopping Center are o valoare totală estimată la peste 2 miliarde de euro.

Imperiul imobiliar

Milionarul este căsătorit din 1980 cu Doina, fiica lui Ion Dincă, zis „Teleagă”, fost prim-vicepremier în regimul comunist. Imediat după Revoluţie, Popoviciu a emigrat în Statele Unite ale Americii, stabilindu-se la New Jersey, însă a revenit ulterior în ţară pentru a dezvolta afaceri. Împreună cu celălalt ginere al lui Ion Dincă, Nicolae Badea, milionarul a înfiinţat după 1989 ComputerLand, una dintre primele companii IT&C. Ulterior s-a implicat în alte firme, precum Băneasa Investment, hotelurile Howard Johnson, Grand Plaza, Ramada Plaza şi Ramada Parc, Casa Doina, Alltrom, IKEA, Pizza Hut, KFC. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite