De ce cere DNA arestarea lui Bădălau. Culisele anchetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit anchetei desfășurate de procurorii DNA, Niculae Bădălău s-ar fi folosit de funcția de la Curtea de Conturi pentru a obține contracte cu primăriile din Giurgiu și Teleorman pentru firmele pe care le deține. 

CAB a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău FOTO Marian Iliescu
CAB a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău FOTO Marian Iliescu

Potrivit unor surse „Adevărul”, cel care l-ar fi denunțat pe fostul senator este primarul comunei Bucșani, din județul Giurgiu, Dan Pasat. 

Sursa citată a susținut că i s-au oferit de trei ori sume de bani pentru a-și da acordul privind plata unui contract cu o firmă controlată de inculpat.

De asemenea, potrivit propunerii de arestare preventivă înaintată de DNA, inculpatul „a lăsat să se creadă că are influență asupra numitei (....) Companiei Naționale de Investiții C.N.I. – SA și a promis că o va determina pe aceasta să îndeplinească un act ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către Primăria comunei (....), județul Giurgiu”. 

Surse din anchetă au susținut că sumele ar fi fost oferită de o angajată a firmei ginerului său, aceasta fiind de asemenea reținută. 

Inculpații ar fi oferit mită pentru efectuarea unei plăți 

„Conform denunțului, în acest context și în condițiile în care inculpatul Bădălău Niculae cunoștea că Primăria (....) obținuse finanțare în sumă de aproximativ 8.000.000 lei pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în 3 localități ale comunei, în luna august 2022 l-a contactat pe primarul (....) și i-a solicitat să atribuie aceste lucrări uneia dintre firmele controlate de el, promițându-i că în schimb își va exercita influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane cu funcții de conducere din cadrul Companiei Naționale 2 de Investiții în scopul de a le determina să aprobe finanțarea pentru lucrări de investiție în comuna (....), arată documentul privind propunerea de arestare preventivă transmis judecătorilor de către DNA.   

Potrivit sursei citate, „pentru a se asigura de câștigarea procedurii ce urma a fi organizată, inculpatul Bădălău Niculae a solicitat încheierea de către Primăria (....) a unui contract de consultanță cu firma controlată de numitul (....), omul de încredere al acestuia”. 

Ulterior denunțătorul afirmă că i s-a cerut o plată parțială pentru lucrări despre care inculpata susținea că s-au făcut. Constatând însă situația din teren, sursa citată a refuzat să dea curs cererii, fiindu-i propus ulterior să de trei ori să accepte sume de bani în schimbul acordului. 

„Mai mult, în această discuție inculpatul Bădălău Niculae i-a promis primarului comunei (....) un procent de 7% din valoarea lucrărilor care fac obiectul contractului încheiat de Primăria Comunei (....) cu (....) (....) SRL”, mai arată sursa citată în cazul contractului în care a solicitat plata. 

Astfel, „rezultă fără echivoc că inculpatul Bădălău Niculae i-a oferit acestuia prin intermediul inculpatei (....) și i-a promis în mod direct un procent de 7% din valoarea fără TVA a lucrărilor contractate de (....) (....) SRL, ceea ce echivalează cu suma de 344.000 lei (circa 70.000 euro) având în vedere că valoarea fără TVA a contractului conform actului adițional nr. 1/15.04.2019 este de 4.903.959,97 lei, procent din care i-a remis la data de 25.11.2022, prin intermediul aceleiași persoane, inculpata (....), suma de 35.000 lei, pentru ca (....) să asigure efectuarea în continuare a plăților, chiar și pentru lucrări neconforme, către societatea (....) (....) SRL”, concluzionează documentul citat. 

Niculae Bădălău, arestat pentru 30 de zile 

Potrivit unor surse „Adevărul”, judecătorii au admis cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău, actual vicepreședinte al Curții de Conturi.

Fostul ministru al Economiei a fost reținut duminică seară pentru 24 de ore de DNA pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență. Luni, acesta a fost adus încătușat la instanță.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite