Cum ucideau cu sânge rece Ţiganu şi Chioru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulian Ţigănilă, zis Ţiganu, şi Ion Barbu, zis Chioru, au fost trimişi în judecată la începutul acestui an pentrumai multe crime pe care unul dintre ei le-a  „mărturisit” unui coleg de celulă.


Cei doi criminali au fost supuşi unor expertize medico-legale psihiatrice, ambele concluzionând că au discernământul păstrat în raport cu fapta pentru care sunt cercetaţi. Procurorii au cerut Tribunalului Argeş, unde aceştia au fost trimişi în judecată, “aplicarea faţă de cei doi învinuiţi a pedepsei închisorii pe viaţă pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi deosebit de grav, comisă împotriva lui Cornel Albu”.

Şi-au omorât partenerii de pahar

Cei doi criminali acţionau împreună, îşi alegeau victimele dintre oamenii care trăiau singuri şi aveau viciul băuturii, se împrieteneau cu ei şi apoi le luau zilele fără milă.  Şase persoane, cinci dintre ele din comuna Ungheni- Cornel Albu, Elena Spătaru, Ion Burcică, Ion Oprea şi Jonea Bucoveanu-, iar una din Piteşti- Gheorghe Ţârcu- ar fi căzut victime ale celor doi. Janea Bucoveanu nu a fost niciodată găsit, însă acesta se împrietenise şi el cu ucigaşii înainte să dispară.
La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Ion Oprea. Trupurile celorlalte victime au fost găsite în perioada 1996-2002. Ancheta în acest caz complex a fost coordonată de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Se lăudau în puşcărie cu crimele


La data de 2 iulie 2009, un deţinut a făcut un denunţ împotriva lui Ion Barbu şi  a lui Iulian Ţigănilă- pe care i-a acuzat de mai multe infracţiuni. Deţinutul a primit numele de cod „Cornel”, pentru a-i proteja identitatea. „Cornel” a declarat că în timp ce se afla în penitenciarul Colibaşi, unul dintre colegii de celulă, Ion Barbu, i-a relatat că, împreună cu Iulian Ţigănilă, au ucis mai multe persoane, de la care şi-au însuşit diverse bunuri. Relatările lui Ion Barbu se refereau la Cornel Albu, Ion Burcică, Ion Oprea şi Gheorghe Ţârcu.


Victima adormită cu un cocktail de antigel, ţuică şi somnifere


Despre una dintre victime, Ion Barbu a arătat că după uciderea ei, comisă prin prepararea unui amestec de ţuică, antigel şi somnifere, urmată de ingerarea lui de către  victimă, i-au aruncat cadavrul într-o fântână părăsită de lângă un arbore secular, aflată în apropierea Haltei CFR Colţu, din comuna Ungheni, judeţul Argeş. Având în vedere că informaţiile furnizate se coroborau cu o serie de date din cauzele privind crime petrecute în judeţul Argeş, s-a trecut la verificarea celei referitoare la cadavrul aruncat în fântâna de lângă halta CFR Colţu. Această informaţie, dintre toate cele prezentate de martor, era cea mai aptă de a duce la probarea vinovăţiei celor doi criminali, sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni contra vieţii, întrucât dădea posibilitatea descoperirii cadavrului uneia din persoanele dispărute, descoperire fără de care probarea uciderii ar fi fost îngreunată.


Cadavrul aruncat într-o fântână


Fântâna a fost localizată la 1150 m Nord faţă de halta CFR Colţu, la km 149+1 al căii ferate Piteşti – Roşiori de Vede, pe partea estică, la 7,2 m distanţă de calea ferată, pe teritoriul comunei Ungheni, judeţul Argeş. Fântâna este realizată din tuburi de beton, cu diametrul exterior de 1,7 m şi cel interior de 1,1 m, este secată şi are o adâncime de 26 m. La 22 iulie 2009, a fost organizată o cercetare la faţa locului, ocazie cu care, în interiorul fântânii, au coborât subofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă al judeţului Argeş. Obiectele aflate pe fundul puţului au fost puse într-o foaie de cort de tip militar şi apoi scoase la suprafaţă. Acesta operaţiune s-a repetat de 13 ori. Au fost scoase din fântână pietre şi buloane metalice, de la terasamentul căii ferate, lemne, obiecte de îmbrăcăminte, ambalaje din plastic şi o jantă auto.

Scheletul trimis la INML


După cea de-a treisprezecea foaie de cort scoasă din puţ, la baza acestuia, a fost observat un obiect de aproximativ 1 m lungime, de formă cilindrică, cu diametrul bazelor de circa 40-50 cm, în care se afla un craniu uman.     Din interiorul puţului a fost scos obiectul în care a fost observat craniul,  şi s-a dispus trimiterea la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” în vederea examinării medico-legale.     La 23 iulie 2009, s-a constatat că într-un cearşaf peste care se afla o cuvertură, legate cu un cablu electric multifilar şi o bandă din material textil, se afla scheletul unei singure persoane, de sex masculin, în vârstă de aproximativ 45-50 de ani, cu talia de aprox.1,73-1,74 m.

Verdict: Crimă cu premeditare


Asupra scheletului se aflau următoarele obiecte de îmbrăcăminte: un sacou  mărimea 48, o cravată, o cămaşă mărimea 40, un maieu, un brâu elastic, o pereche de indispensabili şi o pereche de şosete. În aceste obiecte de îmbrăcăminte, corespunzător fiecărei piese în parte, se afla scheletul uman. S-a stabilit că acest schelet aparţine lui Cornel Albu, fiul lui Constantin şi Constantina, născut la 25.02.1951 în comuna Bîrla, judeţul Argeş, domiciliat în Piteşti, cartier Prundu, bl.33, ap.22, judeţul Argeş, precum şi că acesta a fost ucis, cu premeditare, în scopul însuşirii unor bunuri care îi aparţineau, de către Iulina Ţigănilă şi Ion Barbu.

Sufocat cu o bucată de şuncă


Potrivit crimnaliştilor, care au reconstituit crimele celor doi, prima victimă a acestora a fost Gheorghe Ţârcu, din Piteşti, găsit mort pe 27 februarie 1996, în apartamentul său din Piteşti, înecat cu o bucată de şuncă de 8 X 4 cm.  Omul băuse destul de mult însă era clar că nu putea fi vorba de o moarte accidentală.
A doua dispariţie a avut loc în  toamna anului 1998, de când Ion Oprea nu a mai fost văzut de nimeni.  Folosindu-se de buletinul dispărutului, Ţigănilă i-a vândut lui Ion Opera garsoniera. În acest caz, Iulian Ţigănilă a şi fost condamnat la patru ani de închisoare pentru înşelăciune şi fals privind identitatea. Dispărut de 12 ani este şi Janea Bucoveanu, mai exact din decembrie 1998, şi el consumator de alcool şi proprietar de apartament în Piteşti.


Ucis pentru un ARO


Nu au trecut decât câteva luni şi încă o persoană din Ungheni dispare. Pe 15 august 1998, Cornel Albu  Albu este dat dispărut. Bărbatul era divorţat, avea un "Aro 10" şi patima alcoolului. La începutul lui 1999, Ţigănilă vinde maşina lui Cornel Albu, al căruit schelet a fost descoperit anul trecut, într-o fântână părăsită. Trupul victimei fusese înfăşurat într-un cearceaf şi o pătură, victima fiind otrăvită cu un amestec de ţuică, antigel şi somnifere.


Şi-a omorât amanta


Crima pentru care Ţigănilă a fost condamnat la 22 de ani de închisoare este cea petrecută în anul 1999, luna martie. Bucăţi din trupul  Elenei Spătaru, gravidă în luna a cincea, amanta lui Iulian Ţiganu, au fost găsite într-o conductă de irigaţii, pe raza comunei Brebeni (Olt), abia în anul 2002. Rolul complicelui săi în acest caz a fosta cela de a-l ajuta să scape de cadavrul femeii pe care a ucis-o însărcinată fiind.
Parchetul cere pedeapsa pe viaţă


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite