Cui vinde România armament în valoare de zeci de milioane de euro: ce au achiziţionat americanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele 6 luni, companiile româneşti de armament au exportat arme şi echipamente militare în valoare de 100,7 milioane euro. SUA se numără printre clienţii fideli.

Companiile româneşti de armament au exportat, în primele 6 luni ale anului arme şi echipamente militare în valoare de 100,7 milioane euro, din care cea mai mare pondere la export au avut-o muniţiile cu o valoare de 29,2 milioane euro. 

Raportat la exporturile realizate în primele 6 luni din 2016, când producătorii români au încasat aproape 80 milioane euro, creşterea din acest an este de aproximativ 20%. Aşa reiese dintr-o statistică realizată de Adevărul, în baza datelor Departamentului  pentru Controlul Exporturilor  - ANCEX - din cadrul Ministerului Afacerilor Externe

SUA, cel mai important client

Printre clienţii cei mai mari se află Statele Unite al Amercii. Acestea au achiziţionat din România, printre altele, mitraliere calibrul 12,7 mm, puşti semiautomate, pistoale, muniţie pentru arme de calibru mic, lovituri antitanc calibrul 73 mm şi aruncătoare de grenade antitanc. Valoarea acestor tranzacţii este de 29.741.627 euro. 

Un alt client important al companiilor româneşti producătoare de armament şi material militar este Bulgaria. Vecinii noştri au cumpărat în primele şase luni echipamente militare în valoare de 20,7 milioane euro. Printre altele, bulgarii au achiziţionat mitraliere de calibru 12,7 mm, mitraliere antiaeriane cu patru ţevi calibrul 14,5 mm, instalaţii lansare rachete dirijate, lovituri de 40, 122 sau 130 mm şi muniţie pentru arme de calibru mic. 

Irak a vrut 20.000 de AKM-uri

Un alt stat care a importat masiv armament din România era implicat chiar în momentul livrărilor într-un conflict sângeros cu luptătorii Statului Islamic. Este vorba de Irak care a cumpărat de la noi 20.000 de arme de asalt. Este vorba de celebrul AKM, foarte la modă în zonă, livrat, însă, în varianta de calibru 5.56 X45  mm, standard NATO.

Cu astfel de arme militarii irakieni pot utiliza muniţie furnizată de aliaţii americani.  În plus, armata irakiană a achiziţionat şi aruncătoare de grenade antitanc de calibru 40 mm, la fel de celebrele AG7.  Pe aceste arme, irakienii au plătit în total 7,82 milioane euro. 

Israel a cumpărat  echipamente militare de 10 milioane euro

Cu 10 milioane euro, un alt compărător important de echipamente militare româneşti a fost statul israelian. Concret,  Israelul a achiziţionat subansamble electronice, componente pentru vehicule militare de teren, componente pentru aeronave militare, echipamente şi subansamble electronice pentru utilizări militare sau software pentru echipamente de testare şi verificare. 

Şi componentele pentru aviaţie au mers bine

Ca tip de echipamente o pondere mare în totalul exporturilor româneşti de gen din prima jumătate a anului au avut-o cele de la secţiunea ML10 - „Aeronave”, „vehicule mai uşoare decât aerul”, vehicule fără pilot („UAV”), motoare de aviaţie şi echipamente pentru „aeronave”, echipamente şi componente aferente, special concepute sau modificate pentru utilizări militare. Acestea au atins un plafon de 13,114 milioane euro. 

De exemplu, Canada a luat piese şi ansamble avion militar de transport şi de transport părţi pentru simulator de zbor. Franţa, Indonezia, sau Pakistan au luat piese de schimb pentru elicoptere, Germania a cumparat un kit componente pentru avion, iar India, Japonia, Liban, piese de schimb pentru motoare de avion. Tot Germania a luat ca şi Marea Britanie, paraşute desant materiale şi personal. În fine, Emiratele Arabe şi-au achiziţionat servcii de reparaţii de elicoptere militare la fel ca Indonezia.  

Vânătoarea, sport internaţional

Printre cele mai căutate produse militare româneşti în întreaga lume sunt armele de vânătoare cu ţeavă lisă şi „lunetele pentru arme de vânătoare", nu mai puţin de 14 state arătându-se interesate de acestea (Australia, Austria, Bulgaria, , Germania, Italia, Marea Britanie, Norvegia, SUA şi Spania etc.)

Ce va mai produce România

Iar în curând, General Dynamics, compania americană care deţine producătorul de transportoare blindate Mowag, va fabrica la Uzina Mecanică Bucureşti transportorul blindat 8X8 Piranha 5. Experţii militari spun că acest tip de blindat este extrem de versatil, putând fi folosit ca punct de comandă mobilă, aruncător de calibru mare, tractor de evacuare-reparaţii, pentru evacuare medicală sau cercetare CBRN. Şi asta nu e tot. Autorităţile române vor să producă transportoare blindate şi la Moreni, în judeţul Dâmboviţa, şi să încheie un parteneriat pentru producţia de rachete la uzina Electromecanica Ploieşti. În plus, celebrele elicoptere de atac AH-1Z Viper de la Bell Helicopters, ar putea fi fabricate şi în ţara noastră la Ghimbav, la Braşov. „Dorim să facem transfer de tehnologie, de know-how în România, să avem cooperare industrială în domeniul apărării", spunea ministrul Apărării Mihai Fifor în septembrie. O lună mai târziu, acesta anunţa că armata română va cumpăra elicoptere militare franţuzeşti produse la fabrica Airbus de la Ghimbav-Braşov.

La schimb, Airbus promite investiţii de aproape 50 de milioane de euro şi promovarea modelului fabricat la noi în toată lumea. Începerea producţiei de elicoptere Airbus în judeţul Braşov va însemna 350 de locuri de muncă pentru linia de asamblare.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite