Comisia de specialitate din Camera Deputaţilor a votat ca la Capacitate să se dea două probe în plus, iar clasa a IX-a să rămână la liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Pricopie vrea să readucă clasa a IX-a la liceu, să reintroducă poziţiile de educatori şi învăţători şi introducă o evaluare anuală la clasa a VIII-a în loc de proba transdisciplinară de la Capacitate        FOTO: Arhiva Adevărul
Remus Pricopie vrea să readucă clasa a IX-a la liceu, să reintroducă poziţiile de educatori şi învăţători şi introducă o evaluare anuală la clasa a VIII-a în loc de proba transdisciplinară de la Capacitate        FOTO: Arhiva Adevărul

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a propus marţi comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor o serie de modificări la Legea Educaţiei, printre care şi revenirea clasei a IX-a la liceu, reintroducerea poziţiilor de educator şi învăţător cu studii medii şi eliminarea probei transdisciplinare care urma să se introducă la Evaluarea Naţională.

UPDATE 15:00 - "Eliminarea examenelor transdisciplinare şi, implicit, a unei învăţări transdisciplinare (care trebuiau să intre treptat în funcţiune) înseamnă că elevii vor avea în programă materii al căror conţinut nu contează, fie că e atractiv sau nu, fie că e învăţat sau nu. Oricât de atractivă va fi programa de biologie sau fizică, ea nefiind testată, elevii nu şi-o vor însuşi", a declarat fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.

"Se va crea o ”programă paralelă” copiii vor învăţa doar la materiile din care ”se dă examen”. Ei vor deveni mici ”roboţei de rezolvat probleme”, fără legătură cu realitatea. Şcoala trebuie să descătuşeze gândirea, nu să o pună în cămaşa de forţă a reţetelor rigide de rezolvat probleme de examen. Generaţii întregi de copii vor fi condamnaţi la inadecvare şi inadaptare", mai spune Funeriu.


"Clasa a IX-a va rămâne în cadrul liceului. Ministerul Educaţiei a prezentat comisiei un punct de vedere în legătură cu acest lucru. Această clasă trebuie să revină la liceu, altfel vom asista la o bulversare extrem de mare, aşa cum s-a mai întâmplat de când tot implementăm Legea Educaţiei", a declarat Pricopie la Palatul Parlamentului.

"Eu nu am văzut un concept educaţional care să justifice mutarea clasei a noua de la liceu. Există ţări care prin tradiţie au liceul de trei ani şi au infrastructura şcolară construită în această logică, aşa cum există ţări care au liceele de patru ani", a mai ministrul Educaţiei.

Reintroducerea poziţiilor de educatori şi învăţători cu studii medii

Pricopie a mai menţionat că va reintroduce poziţiile de educatori şi învăţători, care fuseseră scoase prin legea Educaţiei.

"Ceea ce facem noi este să reintroducem aceste poziţii în condiţiile în care liceele pedagogice fac parte din arhitectura învăţământului românesc. Ar fi un nonsens să renunţăm la ele. Am propus să fie abrogat articolul care obliga ministerul să concedieze peste noapte 16.000 de cadre didactice", a precizat Pricopie.

Proba transdisciplinară nu se mai dă la finalul clasei a VIII-a

O altă modificare importantă adusă legii Educaţiei Naţionale este eliminarea probei transdisciplinare de la Evaluarea Naţională (Capacitatea). În schimb, se vor introduce evaluări făcute în timpul clasei a VIII-a la o limbă străină şi informatică.

"Propunem să se elimine proba transdisciplinară. Examenul se va susţine la limba română, matematică şi va avea două componente noi, evaluări făcute în timpul anului şcolar, în clasa a opta, la limbă străină şi informatică", a explicat Pricopie.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite