Cod portocaliu de vânt, pagube în București

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nici o oră după activarea Codului portocaliu de vânt care va mătura astăzi țara, în București s-au înregsitrat și primele pagube. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a fost alertat prin numărul 112 cu privire la mai multe incidente, din fericire fără victime.

Vântul face ravagii în București. Sursa foto: arhivă
Vântul face ravagii în București. Sursa foto: arhivă

UPDATE Până la ora 18:00 au fost gestionate 288 de cazuri în Capitală.

Cele mai frecvente situații gestionate:

- 131 de copaci căzuți pe carosabil sau autoturisme,

- 45 elemente din tablă desprinse din acoperișul clădirilor,

- 9 stâlpi căzuți,

- 15 cazuri de tencuială desprinsă din construcții

- 10 acoperișuri de clădiri afectate

În Ilfov au fost gestionate 29 de solicitări.

UPDATE Până la ora 12.30 au fost gestionate 68 de cazuri în București, astfel:

- 53 de copaci căzuti pe carosabil sau autoturisme,

- 10 elemente din tabla desprinse din acoperișul clădirilor,

- 2 stâlpi căzuti,

- 1 chioșc răsturnat,

- 1 structură metalică desprinsă

- 1 caz de tencuială desprinsă dintr-o constructie.

Salvatorii ISU anunțau dimineață că un panou publicitar a căzut pe carosabil pe Calea Moșilor la intersectie cu bd. Carol.  În Piata Amzei și e strada Moș Pitar au fost semnalate elemente de construcție care se află în pericol de cădere. Pe aleea Izvorul Crisului, un copac a căzut pe carosabil.  În același timp pe Calea Griviței 97, pe strada Mătăsari și pe strada Secuilor căzuseră dimineață copaci pe autoturisme.

Codul

Capitala este măturată în aceste momente de rafale care vor atinge, spun meteorologii, și până la 85 de kilometri pe oră. 

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în intervalul orar 8:00 - 18:00, în judeţele Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Cluj, Alba, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ şi Botoşani, şi mai ales după-amiaza în Capitală şi în judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Brăila, dar şi în zona continentală a judeţelor Constanţa şi Tulcea, vântul va sufla cu viteze, în general, de 80...85 km/h.

La altitudini mari, în zonele montane, rafalele vor depăşi 120 km/h. Restul teritoriului este vizat, marţi, de o avertizare Cod galben de intensificări ale vântului şi vijelii, valabilă în intervalul 8:00 - 22:00. Vântul va avea intensificări susţinute în toată ţara, cu viteze de 55...65 km/h, iar local de 70...80 km/h. Pe alocuri se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăşi 90...110 km/h. La altitudini de peste 1600 m se vor semnala precipitaţii mixte, iar în Munţii Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali se vor acumula cantităţi de apă de 10...20 l/mp.

Recomandări pentru populație

Inspectoratul pentru Situații de Urgență recomandă:

- evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;

- sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;

- închideți ferestrele locuinţelor şi altor categorii de construcţii;

- nu atingeți stâlpii sau conductoarele de electricitate căzute la pământ.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite