CNSAS: Andrei Marga a dat note informative, dar nu a colaborat cu Securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Marga a dat note informative  FOTO Marian Iliescu
Andrei Marga a dat note informative  FOTO Marian Iliescu

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a stabilit că Andrei Marga nu a fost colaborator al Securităţii, deşi a dat mai multe note informative olografe semnate cu numele de cod "Horia".

Potrivit deciziei emise de CNSAS, citată de revista "22", Marga a fost verificat în calitatea sa de ministru de Externe, deoarece au apărut date noi care "nu fuseseră procesate" în momentul în care obţinuse decizia anterioară.

Marga, turnător cu trei nume de cod

Astfel, Marga a fost racolat de Securitate în 1977, primind numele de cod "HORIA", iar în intervalul 1977-1978 a redactat olograf mai multe note informative, dar nu a avut un angajament scris.

Potrivit deciziei CNSAS, "Horia" relata în amănunt despre vizitele pe care diverşi cetăţeni străini le făceau în România.

Notă informativă dată la Cluj, 10.04. 1978:

“În noaptea de 6 spre 7 aprilie, la tipografia de pe B-dul Lenin a sosit un grup de persoane de la televiziunea ZDF din MAINZ (RFG) şi de la televiziunea din Viena, care din relatările tipografilor urmau să realizeze cadre privind editarea cotidianului de limbă maghiară din oraş. Unul dintre membrii grupului cunoştea într-o mare măsură limba română. Venind în biroul tipografiei, unde se operau corecturi, pe revista centrului universitar, în stadiul paginat, a citit titlul revistei şi a întrebat dacă este vorba despre o revistă studenţească. I-am răspuns că da şi observând că vorbeşte greu româneşte, am vorbit în germană. M-a întrebat de unde ştiu germane şi i-am răspuns că am studiat în RFG. După ce au realizat filmul, toţi cei din grup au trecut pe la birou şi am fost prezentat celorlalţi ca un «redactor şef care a studiat în RFG»”

Notă informativă dată tot la Cluj

„Sursa informează: în legătură cu M.V., lector din RFG la universtitate, sursa îl cunoaşte de la venirea lui în România, la Cluj-Napoca. Cu câteva zile în urmă a fost întâlnit de sursă la cofetăria Tineretului, aflat în compania unui tânăr, brunet, de statură mijlocie, îmbrăcat cu blue-jeas. În luna iunie a.c. la universitate a sosit pentru o scurtă vizită un profesor de filosofie de la Mainz (RFG) care a dorit să se întâlnească cu lectorul D. de la Cluj-Napoca. S-a luat legătura cu M.V. care a discutat la telefon cu profesorul din Mainz asupra orei şi locul întâlnirii. S-a stabilit ca la hotelul Napoca şi că oră 17 sau 18 dupa amiază.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite