Cât de puțin durează să devii maistru militar și unde se face pregătirea

0
Publicat:

Maiştrii militari din Armata României sunt militarii cu studii de nivel postliceal, care îndeplinesc funcţii cu atribuţii de comandă/conducere a unor structuri tehnice de suport logistic sau funcţii de execuţie. Pregătirea durează foarte puțin.

Poți avea un job în armată în doar doi ani. FOTO MApN
Poți avea un job în armată în doar doi ani. FOTO MApN

Maiştrii militari din Armata României sunt militarii cu studii de nivel postliceal, care îndeplinesc funcţii cu atribuţii de comandă/conducere a unor structuri tehnice de suport logistic sau funcţii de execuţie. Pregătirea pentru un astfel de job durează doar nouă luni.

Dacă îți dorești o carieră sigură și respectată, dacă vrei să faci parte dintr-o echipă de profesioniști, dacă îți place să utilizezi, să întreţii și să repari armamentul și tehnica, atunci cariera de maistru militar este pentru tine! Așa sună îndemnul Ministerului Apărării, care explică și ce înseamnă să fii maistru militar.

Maistrii militari dețin o serie de competențe. FOTO MApN
Maistrii militari dețin o serie de competențe. FOTO MApN

Maiștrii militari dețin competențe de utilizare, administrare, întreținere și reparare a armamentului, tehnicii și materialelor din dotare, în vederea asigurării operativității acestora. Cariera de maistru militar începe, de regulă, cu gradul de maistru militar clasa a V-a și se poate avansa până la gradul de maistru militar principal. Evoluția în carieră este legată de performanța și valoarea profesională a fiecăruia”, explică MApN.

Motivație: poți obține salarizare superioară și chiar intra în rândul ofițerilor

În condițiile în care devin absolvenți ai învățământului superior, maiștrii militari pot trece, în anumite condiții, în corpul ofițerilor sau pot ocupa funcții de maistru militar cu o salarizare superioară. Cei aflați în a doua parte a carierei se pot specializa în activitatea de stat major și de management executiv al activităților din armele, serviciile și domeniile funcționale ale armatei.

Poți îndeplini funcţii cu atribuţii de comandă/conducere. FOTO MApN
Poți îndeplini funcţii cu atribuţii de comandă/conducere. FOTO MApN

Cum devii maistru militar în doi ani

Maistru militar poți ajunge prin parcurgerea și finalizarea studiilor postliceale militare organizate și desfășurate în unitățile de învățământ postliceal militar.

Este principala cale de formare a maiștrilor militari în activitate, cu durata studiilor de 2 ani.

Studiile postliceale militare se finalizează cu examen de certificare a competențelor profesionale, cu acordarea gradului de maistru militar clasa a V-a, a brevetului de maistru militar, confirmarea în armă și numirea într-o funcție corespunzătoare pregătirii, în raport cu nevoile Ministerului Apărării Naționale și opțiunile individuale.

Unitățile de învățământ postliceal militar sunt:

• Şcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, Pitești, județul Argeș

• Şcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc, județul Buzău

• Şcoala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Constanța

• Şcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, Sibiu

• Şcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”, Chitila, județul Ilfov

Situațiile în care pregătirea se rezumă la doar nouă luni

Maistu militar poți deveni și prin parcurgerea și finalizarea cursului de formare a maiștrilor militari în activitate - numai pentru armele, serviciile și specialitățile militare pentru care nu se poate asigura formarea în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Durata studiilor este de până la 9 luni, în funcție de specialitatea militară.

Pregătirea maiștrilor militari prin cursuri de formare se realizează în unități/instituții de învățământ militar sau alte structuri militare destinate formării profesionale inițiale și continue. Absolvenții primesc brevetul de maistru militar, li se acordă grad de maistru militar și sunt numiți în prima funcție. Învățământul militar și programele de formare, cazarea, masa și echipamentul sunt gratuite”. explică MApN.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite