Autorităţile din Helsinki dau bani şi bilete de feribot unor rromi pentru a reveni în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigani deportaţi din Franţa sursa: QUE
Ţigani deportaţi din Franţa sursa: QUE

Un număr de 40 de cerşetori români de etnie rromă, care locuiesc într-o tabără din portul Kalasatama, din Helsinki, vor primi bani şi bilete de feribot pentru a se întoarce în ţară, relatează agenţia de presă finlandeză STT.

Reprezentanţii Consiliul municipal din Helsinki a anunţat joi că au încheiat un acord cu rromii, prin care municipalitatea va cumpăra bilete de feribot către Tallinn pentru fiecare locuitor al taberei şi va plăti 300 de euro pentru fiecare vehicul al acestora, pentru a asigura contravaloarea combustibilului.

Decizia repatrierii rromilor a fost  luată din cauza temperaturilor scăzute şi a unui incendiu care a afectat tabăra la sfârşitul săptămânii trecute.

"I-am intervievat şi am ajuns la un acord potrivit căruia cea mai sensibilă acţiune este să se întoarcă în ţara lor de origine", a declarat Jarmo Raiha, din cadrul departamentului de servicii sociale.

Organizaţia Libertate de Circulaţie şi Centrul Social Satama, care au furnizat electricitate şi apă taberei, au afirmat că, obligând rromii să plece acasă, serviciile sociale urmează exemplul preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy. Franţa a repatriat anul acesta mii de rromi în Bulgaria şi România, autorităţile oferindu-le sume de bani pentru a pleca.

Oficialii de la Helsinki au declarat însă că nu vor monitoriza dacă rromii chiar pleacă din ţară sau dacă se întorc în România. "Presupunem că acordul va fi respectat", a afirmat Raiha.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite