Au blocat ucrainenii graniţele pentru jurnalişti? Corespondentul „Adevărul”, întors din vamă din motive false

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kievul arde de trei zile, autorităţile refuză să declare stare de urgenţă. FOTO Afp
Kievul arde de trei zile, autorităţile refuză să declare stare de urgenţă. FOTO Afp

Jurnalistul Dinu Zara, corespondent „Adevărul”, a încercat astăzi să intre în Ucraina, cu destinaţia Kiev. Vameşii i-au interzis însă accesul pe motiv că „nu are suficiente mijloace financiare” - fals, suma minimă cerută de statul ucrainean este de 400 de euro, jurnalistul avea mai mult de-atât - şi că nu poate dovedi unde merge - avea o copie a rezervării de la hotelul din Kiev în care urma să stea.

În Ucraina nu a fost instituită încă stare de urgenţă, însă ţara pare să fie deja blocată, iar autorităţile interzic accesul jurnaliştilor străini. Dinu Zara, corespondent „Adevărul”, a încercat astăzi să intre în Ucraina cu destinaţia Kiev pentru a relata despre protestele violente de acolo. 

Vameşii i-au interzis însă accesul, invocând motive false. „Dinu Zara nu a putut oferi dovezi ale destinaţiei unde merge şi va sta şi, în plus, nu avea dovada că are suficiente resurse financiare pentru cazare şi trai în Ucraina”, se arată în documentul oferit de vameşii care, deşi l-au salutat în română, pe parcursul discuţiei au „uitat” brusc limba şi i s-au adresat numai în ucraineană. Se menţionează că decizia a fost anunţată în prezenţa unui traducător în română - fals, nimeni nu i-a tradus jurnalistului conţinutul documentului prin care nu numai că i se interzicea accesul în ţară, dar i se transmitea şi că are interdicţie de a mai intra până în anul 2016. 

„La controlul documentelor, o lucrătoare de la grăniceri mi-a cerut paşaportul în limba română. După ce a văzut destinaţia Kiev pe bilet, tot în româneşte m-a avertizat că acolo este revoluţie, după care a plecat. După aproximativ 45 de minute, aceeaşi persoană mi-a înmânat o hârtie în limba ucraineană, refuzând să-mi explice ce conţine de parcă ar fi uitat dintr-odată să vorbească româneşte. A scris doar anul 2016 pe un colţ al hârtiei şi mi-a spus «No Ucraina!», spune jurnalistul. 

El a încercat să intre în Ucraina cu trenul, prin vama feroviară Vicşani (Вадул-Сирет - Vadul Siret, în ucraineană). Dinu Zara a mai relatat despre situaţia din Ucraina în urmă cu scurt timp. El a scris despre protestele din Cernăuţi şi, pe blogul său de pe adevarul.ro, a ridicat problema românilor din această zonă în cazul izbucnirii unui război civil în Ucraina. 

CITEŞTE MAI MULT

Kiev: război rece sau adevărat război? Privind înapoi cu mânie, observ că tot ceea ce se întâmplă la Kiev şi în restul Ucrainei decurge indubitabil din culisele unui summit. Summitul Vilnius şi celebra, imposibila, nepoliticoasa apariţie a preşedintelui Viktor Ianukovici, afişând un surâs larg pe faţă.

Marea bătălie de la Kiev: 25 de morţi şi sute de răniţi. Ianukovici dă vina pe opoziţie pentru cea mai sângeroasă zi Ciocniri între manifestanţi şi poliţie au izbucnit marţi şi au continuat toată noaptea, în apropierea Parlamentului de la Kiev, care examinează cererile opoziţiei şi ia în considerare o reformă constituţională ce reduce competenţele prezidenţiale.

Traian Băsescu face apel la Ianukovici să nu ordone reprimarea protestatarilor din UcrainaPreşedintele României, Traian Băsescu, a facut un apel la omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, să nu ordone reprimarea protestatarilor din Kiev şi din celelalte oraşe ale ţării,  arătându-se „profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntări”, informează Mediafax.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite