ANCHETĂ:Tatăl care şi-a ţinut copilul în lanţuri, liber cu ajutor de la poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Oancea s-a predat din greşeală la poliţie
Florin Oancea s-a predat din greşeală la poliţie

Florin Oancea (34 de ani) a scăpat basma curată după ce şi-a maltratat copilul în vârstă de 11 ani, după ce poliţiştii au uitat să înceapă urmărirea penală pe numele său. Şi-a ţinut copilul legat în lanţuri, apoi l-a abandonat în plină iarnă, aproape dezbrăcat, pe un câmp de la periferia Capitalei. Drama micuţului Antonio a început în decembrie 2009, când tatăl său a decis să-l ia cu el în Dubai, unde ajunsese din

Florin Oancea divorţase de soţie în 2007 şi obţinuse în instanţă custodia micuţului. Iniţial l-a lăsat în grija bunicilor, dar în vara anului trecut s-a hotărât să-l ducă în Dubai. Acolo a început chinul : micuţul a fost legat cu o funie de tocul uşii. Pentru că reuşea să desfacă nodurile de la funie, Antonio a primit un tratament mult mai dur-a fost pus în lanţuri, zi şi noapte, şi înfometat.

Legat ca să nu fugă pe geam de la etajul 11

La 13 ianuarie 2010, Florin Oancea a venit cu noua soţie şi cu Antonio în România pentru a rezolva câteva probleme legate de acte. Întrucât-confom propriilor declaraţii- risca să piardă avionul de întoarcere către Dubai, Florin Oancea nu l-a mai dus pe micuţ la bunici în Argeş, ci l-a abandonat pe o stradă din sectorul 5 al Capitalei, deşi acesta era îmbrăcat doar în tricou şi în pantaloni scurţi.

Tatăl a găsit imediat o motivaţie şi pentu faptul că şi-a lăsat copilul dezbrăcat pe stradă în luna ianuarie: în Dubai era cald şi nu a mai stat să-i ia haine groase. Găsit de un taximetrist, micuţul a fost dus la Spitalul de Copii „Marie Currie”, cu diagnosticul de malnutriţie gradul I. După o săptămână, copilul a fost externat şi a fost dat în plasament de urgenţă bunicilor paterni.
Argumentele tatălui inconştient pentru acest tratament inuman sunt halucinante: vroia să-şi ferească băiatul de tentaţia de a ieşi pe fereastră  şi asta în condiţiile în care familia Oancea locuia în Dubai la etajul 11! De asemenea, tatăl a subliciat că micuţul nu s-a adaptat în Dubai şi dorea să fugă în România.

„Arestarea nu se mai impune”


Instanţa Judecătoriei Sectorului 5 a apreciat însă că arestarea lui Florin Oancea nu se mai impune, nemaiexistând pericolul social. Judecătorii arată că tatăl nu poate fi acuzat că s-a sustras urmăririi penale, întrucât din momentul în care l-a abandonat pe micuţ,13 ianuarie, şi până la 1 octobrie, poliţiştii Secţiei 24 din Capitală nu au întocmit niciun act procedural în dosar. Ba mai mult, începerea urmăririi penale faţă de Florin Oancea s-a făcut, la 1 octombrie, după ce acesta s-a prezentat la Poliţie de bună voie pentru a întreba în ce stadiu este ancheta. “În ceea ce priveşte însă pericolul concret pentru ordinea publică pe care l-ar prezenta lăsarea în libertate a inculpatului, instanţa constată că această condiţie nu este îndeplinită.

Astfel, în ceea ce priveşte ecoul faptelor inculpatului în rândul opiniei publice, instanţa constată că de la producerii infracţiunii flagrante de abandon de familie (când minorul a fost găsit singur pe stradă la 13 ianuarie 2010) şi până în prezent au  trecut mai mult de opt luni, timp în care nu s-a început urmărirea penală nici in rem şi nici împotriva vreunei persoane, în dosar neefectuându-se nici un act de urmărire penală propriu-zisă până la 1 octombrie 2010, când făptuitorul s-a prezentat de bunăvoie la poliţie pentru a verifica dacă există vreo acuzaţie penală împotriva sa”, se arată în motivarea Judecătoriei Sectorului 5 care a decis eliberarea în stare de libertate a lui Florin Oancea. Oficialii Secţiei 24 susţin însă că n-au putut efectua cercetări pentru că Florin Oancea era în Dubai, fără a preciza însă de ce nu au dispus urmărirea penală în lipsă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite