Amânare în procesul lui Liviu Dragnea privind contestarea la executarea pedepsei. Motivul: lipsa apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea la ICCJ FOTO Inquam Photos / George Calin

Şedinţă de judecată scurtă, miercuri, la tribunalul Bucureşti, în cazul  contestaţiei la executare formulate de Liviu Dragnea împotriva condamnării din dosarul Angajărilor fictive. Judecătoarea Manulela Orzaţă a decis amânarea până pe 18 februarie, din cauza lipsei avocaţilor apărării. Şedinţa era programată pentru astăzi de la 8.30.

UPDATE 8:40 Procesul s-a amânat până săptămâna viitoare, pe 18 februarie, după ce niciunul dintre avocaţii lui Liviu Dragnea nu s-a prezentat în instanţă pentru a-l apăra pe fostul lider PSD.

***

La termenul din 29 ianuarie, avocaţii lui Liviu Dragnea au recuzat-o pe judecătoarea Manuela Orzaţă, însă un alt complet al Tribunalului Bucureşti a deliberat şi a a hotărât ca magistratul să judece dosarul în continuare.

Fostul lider social-democrat a fost adus, atunci, în sala de judecată, dis-de-dimineaţă, pentru a asista la proces. 

Avocaţii fostului şef al PSD şi-au întemeiat cererea de recuzare pe motivul că judecătoarea Manuela Orzaţă a semnat un cerere a Forumului Judecătorilor din România prin care solicita, alături de alţi magistraţi, apărarea reputeţiei în urma unor declaraţii politice făcute chiar de Liviu Dragnea. 

Judecătoarea Manuela Orzaţă a depus la rândul ei o cerere de abţinere din acelaşi motiv, însă i-a fost respinsă de către colegii ei de la Tribunalul Bucureşti. Ulterior respingerii cererii de abţinere, avocaţii lui Liviu Dragnea au formulat cerere de recuzare.

Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie, a hotărât suspendarea activităţii instanţei pe termen nedeterminat, în semn de protest faţă de decizia executivului şi a Parlamentului de a elimina pensiile de serviciu.

Astfel, Tribunalul Bucureşti judecă doar cauzele de urgenţă: măsuri preventive – în penal şi cauze cu minori – în civil. 

Cauza lui Liviu Dragnea a fost considerată ca fiind urgentă pe 29 ianuarie, astfel că judecătoarea Manuela Orzaţă a intrat în dosarul fostului lider PSD.

Surse: Liviu Dragnea vrea la CEDO

După condamnarea definitivă, pronunţată de Înalta Curte pe data de 27 mai, Liviu Dragnea nu s-a grăbit să îşi exercite căile extraordinare de atac: revizuirea, recursul în casaţie şi contestaţia în anulare. 

În schimb, fostul şef al PSD a atacat conducerea de atunci a partidului, mai exact decizia Comitetului Executiv (CEx) al PSD din data de 29 iunie, prin care a fost modificat statutul partidului şi a fost aleasă Viorica Dăncilă în funcţia de preşedinte al PSD. Fondul acestui proces s-a judecat la Tribunalul Bucureşti, unde Dragnea a pierdut, iar decizia a fost menţinută şi la Curtea de Apel Bucureşti.

De asemenea, Liviu Dragnea a pierdut atât contestaţia în anulare, cât şi recursul în casaţie depuse pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi  Justiţie, ceea ce înseamnă că procesul de pe rolul Tribunalului Bucureşti este ultima cale extraordinară de atac pe care fostul şef al PSD o mai are împotriva deciziei de condamnare. După ce îşi epuizează aceste opţiuni juridice în ţară, Liviu Dragnea se poate adresa CEDO, aşa cum acesta ar avea de gând, potrivit unor surse social-democrate apropiate procesului. 

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri