USR a contestat la CCR Legea Manualului Şcolar

0
0

Uniunea Salvaţi România (USR) a contestat, marţi, la Curtea Constituţională a României (CCR) legea prin care Editura Didactică şi Pedagogică se transformă în unica societate pe acţiuni, care va putea să editeze manuale şcolare.

Printre motivele invocate de USR  se află urgentarea adoptării Legii, având în vedere că lipsa de manuale şcolare conforme programei este “o împrejurare persistentă, constanţă, repetabilă şi la a cărei apariţie a contribuit Guvernul însuşi”, scrie Hotnews.

USR afirmă că transformarea editurii în societate pe acţiuni în subordinea Ministerului Educaţiei “determină sustragerea de la aplicarea procedurii competitive prevăzute de Legea achiziţiilor publice a contractelor de achiziţie publică încheiate de Ministerul Economiei Naţionale cu Societatea Editură Didactică şi Pedagogică S.A, creând, pe această cale, posibilitatea atribuirii directe a contractelor de achiziţie publică a manualelor şcolare către cea din urmă”.

“Ţinând cont şi de faptul că, potrivit art. 4 din Ordonanţă, activitatea Societăţii se circumscrie scopului editării manualelor şcolare obligatorii, legea supusă examinării Curţii crează premisele închiderii pieţei editării manualelor şcolare care, până în prezent, a funcţionat ca o piaţă concurenţială, prin excluderea agenţilor economici concurenţi ai Societăţii, cu consecinţa instituirii unui veritabil monopol al statului pe piaţa natională a manualelor şcolare”, se arată în sesizarea USR.

Educație


Ultimele știri
Cele mai citite