Subiecte BAC 2019 Istorie. Elevii au avut de scris despre Uniunea Sovietică şi Evul Mediu. Barem şi rezolvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subiecte BAC 2019 Istorie. Absolvenţii clasei a XII-a vor susţine astăzi proba obligatorie a profilului. O parte vor da examen la Matematică, iar ceilalţi la Istorie.
Subiecte BAC 2019 Istorie. Absolvenţii clasei a XII-a vor susţine astăzi proba obligatorie a profilului. O parte vor da examen la Matematică, iar ceilalţi la Istorie.

Subiecte BAC 2019 Istorie. Candidaţii au avut de rezolvat subiecte despre comunism şi Evul Mediu. Potrivit regulamentului, elevii au primit lista cu subiecte imediat după ora 9:00 şi au avut la dispoziţie 3 ore pentru rezolvare.

Subiecte BAC 2019 Matematică

BAC 2019 Subiectele la Istorie

 BAC 2019. Barem la Istorie

   REZOLVAREA SUBIECTELOR LA ISTORIE

UPDATE 12:30 Subiectele primite de elevii care au susţinut examenul la Istorie. 

UPDATE 12:07 Inspectoratul şcolar municipal anunţă situaţia candidaţilor din Capitală: 13.885 candidaţi înscrişi la proba de miercuri, dintre care 394 au fost absenţi iar doi elevi au fost eliminaţi din examen.

UPDATE 12:00 La subiectul I, elevii au primit un text despre comunism şi Uniunea Soviectică, unde, la punctul 6 au avut de scris despre regimurile totalitare iar la 7, de scris despre asemănarea între acţiunile organizate în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea. „Aici, elevii trebuiau să fie foarte atenţi, să nu treacă în perioada în care a început să funcţioneze democraţia în ţara noastră. Era o mică chichiţă”, a spus profesoara de Istorie de la Colegiul Naţional Matei Basarab din Capitală, Iuliana Căplescu. 

La subiectul al II-lea, subiectul s-a centrat pe statul românesc modern, unde tinerii au avut de argumentat că spaţiul românesc modern a participat la criza orientală din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. 

Subiectul al III-lea a fost puţin mai dificil, spune dascălul. Elevii au avut de scris despre perioada Evului Mediu din secolele IX-XV. Jumătate din subiect a fost despre autonomiile locale iar jumătate despre voievozi. „Această tematică nu s-a mai dat demult timp iar elevii s-au axat pe alte perioade istorice, nu neapărat pe Evul mediu”, a mai spus Căplescu. 

Elevii pot lua nota 7.50 sau 8. Diferenţele se vor face la eseu, pentru note mai mari de 8 şi implicit, pentru nota 10, a arătat dascălul.  

UPDATE Absolvenţii de liceu au avut de rezolvat mai multe cerinţe pornind de la un text despre comunism şi Uniunea Sovietică la subiectul I. La subiectul III, elevii au avut de scris un eseu pe tema spaţiului românesc în perioada Evului Mediu.

Subiecte BAC 2019 Istorie. Astăzi se susţin examenele la Istorie şi Matematică. La sesiunea de vară a Bacalaureatului de anul acesta s-au înscris peste 136.000 de candidaţi din toate promoţiile. Mai exact, 116.316 sunt din promoţia curentă şi aproape 20.000 din promoţiile anterioare. 

Rămâneţi pe Adevarul.ro pentru a afla lista cu subiecte BAC 2019 Istorie imediat ce vor fi publicate pe edu.ro

Elevi eliminaţi de la examenul de Limba şi literatura română

Potrivit regulamentului Ministerului Educaţiei, accesul elevilor în clasele în care se dau examenele se face între 7:30 şi 8:30. Aceştia trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid, cu fotografie. Foile cu subiecte Bac 2019 Matematică şi Istorie le sunt prezentate elevilor imediat după ora 9:00. Pentru redactarea lucrărilor scrise au la dispoziţie trei ore, care se calculează din momentul în care au fost împărţite foile cu subiecte matematică Bac 2019 tuturor candidaţilor. 

Elevii au voie să folosească doar stilouri cu cerneală albastră şi pixuri cu pastă de aceeaşi culoare. La Matematică, candidaţii pot apela la instrumente de desen. Însă, foarte important, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

La prima probă care a avut loc luni, cea la Limba şi literatura română, au fost eliminaţi din examen mai mulţi elevi pentru că au intrat cu telefonul mobil.

De exemplu, în judeţul Alba, patru elevi de la licee din oraşele Câmpeni, Abrud şi Baia de Arieş au fost scoşi din examen. Aceeaşi măsura s-a luat şi în cazul unui elev din Capitală.

Regulamentul spune că nu este voie la examenul de Bacalaureat cu telefoane mobile, căşti audio şi nici un alt fel de mijloc de comunicare. Candidaţii nu au voie să vorbească între ei în timpul examenului, să transmită materiale, să copieze sau să schimbe foi de lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Cei care încalcă aceste reguli sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele şi obiectele interzise au fost folosite sau nu.

Subiecte BAC 2019 Istorie. Ce păţesc elevii care au încercat să fraudeze

Candidaţii care încalcă regulile nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „elevi eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. 

De asemenea, foarte important de ştiut este că aceşti candidaţi acuzaţi de tentativă de fraudă nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Subiecte BAC 2019 Istorie. Când vor fi afişate rezultatele

Sesiunea de probe scrise a început luni, pe 1 iulie, cu testul la Limba şi literatura română. Ieri, 2 iulie, s-a desfăşurat proba la Limba şi literatura maternă (maghiară, germană, sârbă, croată, slovacaă, turcă, ucraineană şi italiană). Mâine, 4 iulie, va fi ultimul test, la alegerea profilului.

Cei care au susţinut examene în această sesiune îşi vor afla notele luni, pe 8 iulie, până la ora 12:00, pe bacalaureat.edu.ro. În aceeaşi zi în care se vor publica rezultate Bac 2019 se pot depune şi contestaţiile, între orele 12:00 şi 16:00. Rezultate finale Bac 2019 vor fi anunţate pe 13 iulie.

Lucrările vor fi corectate pe baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, potrivit Ministerului Educaţiei.

Pentru a fi declarat promovat, un elev trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii: să susţină toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale precum şi cele scrise, să ia cel puţin nota 5 la fiecare şi să obţină cel puţin media 6 la probele scrise.

Andronescu ar vrea schimbarea examenului de Bacalaureat 

La sfârşitul lunii martie, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara că ar dori reorganizarea sistemului de educaţie şi introducerea a patru tipuri de bacalaureat. 

Ministrul Andronescu propunea introducerea unui BAC T (tehnologic), BAC A1 (pentru absolvenţii programelor de studii liceale de ştiinţe), BAC A2 (pentru absolvenţii programelor de studii liceale socio-umaniste) şi BAC V (pentru absolvenţii programelor de studii liceale vocaţionale). 

„Eu cred că obligaţia noastră este să dezvoltăm un învăţământ creativ. Un om care nu produce idei, un om care nu este capabil să fie creativ în fiecare zi, nu se poate ridica de la orizontală, metaforic vorbind. De aceea, eu cred că obligaţia învăţământului este să pună accent pe creativitatea elevului. 

Să nu omoare creativitatea prin autoritate excesivă, să îl lase pe elev să producă idei în clasă, să caute soluţii, chiar dacă nu întotdeauna soluţia cu care vine elevul este perfectă sau cea bună. Dar el a gândit soluţia aceea. 

Trebuie să îl determinăm să gândească, să îi formăm aceste mecanisme. Această probă este văzută ca o probă care integrează mai multe discipline şi care ne arată nouă dacă cel şcolit a înţeles ceea ce i s-a predat, a înţeles ceea ce a acumulat în cunoaştere şi poate să folosească aceste acumulări în practică. (...) Încercăm să ne uităm puţin pe organigrama ministerului şi chiar să avem acolo o structură care să se ocupă de această latură a creşterii puterii de imaginaţie, de creativitate, de inovare a elevilor”, a explicat ministrul Andronescu atunci. 

Materiile care s-ar putea da la Bacalaureat în anii următori

Dacă propunerile din noua lege a educaţiei anunţate de Ecaterina Andronescu vor fi aplicate, iată ce materii se vor da la fiecare tip de BAC.

Materiile care se vor da la BAC A1 - Bacalaureat pentru studiile de ştiinţe:

 • Limba română
 • Limba străină
 • Matematică
 • Fizică/Chimie/Biologie
 • Proba de creativitate, cunoştinţe, abilităţi, aptitudini şi atitudini

Materiile pentru BAC A2 - Bacalaureatul pentru studiile socio-umaniste:

 • Limba română
 • Limbă străină
 • Istorie
 • Filosofie/logică/filosofie
 • Probă de creativitate, cunoştinţe, abilităţi, aptitudini şi atitudini

Materiile pentru BAC V - Bacalaureatul pentru studiile vocaţionale:

 • Limba română
 • Limbă străină
 • Probă specifică
 • Probă de creativitate, cunoştinţe, abilităţi, aptitudini şi atitudini

Materiile pentru noul BAC T Bacalaureatul profesional:

 • Limba română
 • Limba străină
 • Ştiinţe 
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite