Sorin Cîmpeanu, despre schimbarea programei pentru clasa a IX-a: Nu văd posibil ca manualele să fie gata în 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a vorbit joi, la Adevărul Live, despre o schimbare a programei şcolare, explicând că anul acesta se va începe cu clasa a IX-a. Ministrul a adăugat că există şanse mari ca noile manuale pentru clasa a IX-a să nu fie gata în 2021, din cauza graificului strict.

Întrebat dacă se va schimba programa şcolară, Sorin Cîmpeanu a amintit că din 2015 se tot vorbeşte despre acest subiect. 

„Se vorbea, în 2015 despre schimbarea programei la clasa a V-a şi clasa a IX-a. Apoi a XI-a şi a X-a, şi aşa mai departe. Nu s-a făcut aşa. În toamna anului 2021 vom avea programă nouă în prima clasă de liceu. La ora la care vorbim, fără să fie nimeni de vină nu avem un cadru aprobat. Ele vor trebui să fie analizate urgent. Legea te obligă să le ţii 30 de zile în consultare publică. În luna februarie, după ce ai agreat disciplinele şi numărul de ore, te apuci să construieşti conţinutul. Ăsta e un proces care iar durează. După aceea organizezi licitaţia pentru manuale. Apoi viteza cu care se desfăşoară licitaţiile. Aritmetica ne scoate din graficul anului şcolar 2021 - 2022. Adică voi face tot posibilul şi ministerul va face tot posibilul. Dar matematic, eu nu văd cum vor fi manuale în 2021. Am vrut să vă spun asta de la început. Manuale noi. Când ai un curriculum nou, ai nevoie de manuale noi. Vom avea o programă nouă, garantez că vom avea”, a afirmat Sorin Cîmpreanu.

Întrebat după ce manuale vor învăţa elevii de clasa a IX-a, ministrul a recunoscut că este o întrebare grea.

„Nu-i aşa că e o întrebare grea? Am acceptat mandatul ştiind că nu pot răspunde la această întrebare”, a conchis ministru.

Interviul integram cu noul ministru al Educaţiei. Ce spune despre rezolvarea problemei plagiatelor, redeschiderea şcolilor, şi reforma în educaţie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite