Societatea civilă din educaţie: Elevii nu vor fi lăsaţi la mila guvernării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
elevi la scoala

Societatea Academică din România (SAR), împreună cu reprezentanţii elevilor, tinerilor şi părinţilor din ţară, sindicatele din educaţie şi organizaţii din societatea civilă educaţională, lansează astăzi apelul "Elevii nu vor fi lăsaţi la mila guvernării" către toate partidele care candidează în alegerile parlamentare din 6 decembrie.

„În acest moment, în România părăsirea timpurie a şcolii (PTŞ), adică totalul tinerilor între 18 şi 24 de ani care nu au finalizat mai mult decât învăţământul gimnazial, este de 15,3%, cu 4 puncte procentuale peste cât România şi-a asumat acum 10 ani că va avea la orizontul anului 2020. Strict raportat la tinerii din mediul rural, rata părăsirii timpurii a şcolii este de 22,4%, conform Eurostat, ceea ce arată un puternic clivaj între mediul rural şi cel urban, întâiul fiind mai expus abandonului şcolar.

Cauzele părăsirii timpurii a şcolii sunt multiple, iar sărăcia este una dintre acestea: conform Institutului Naţional de Statistică, 38,1% dintre copiii români trăiau în risc de sărăcie sau excluziune socială la nivelul anului 2018, iar 32% sub limita pragului de sărăcie (750 de lei pe lună/persoană într-o gospodărie). Totodată, un studiu recent al Human Catalyst ne arată că peste 450.000 de elevi din România învaţă într-un sistem de educaţie paralel, dezavantajat, format din 1629 de unităţi de învăţământ cu un risc socio-educaţional crescut.

Pentru a combate abandonul şcolar, cât şi pentru a susţine elevii cu rezultate bune sau cei care fac performanţă într-un domeniu, s-a introdus în Legea educaţiei naţionale instrumentul burselor şcolare. Cele patru tipuri de burse şcolare (ajutor social, merit, studiu şi performanţă) se acordă de către fiecare autoritate locală în parte, pe baza unor criterii clare stabilite prin ordin de ministru, dar în nişte cuantumuri stabilite la nivel local. În privinţa acestora, legea obligă Guvernul ca anual să stabilească prin hotărâre cuantumul minim pentru fiecare tip de bursă în parte, dar, în prezent, acest lucru nu se întâmplă.

Conform Raportului privind acordarea burselor pentru elevi în anul şcolar 2019-2020, elaborat de Societatea Academică din România, la nivel naţional doar 180 de autorităţi publice locale din 3182 (5,66%) acordă integral burse şcolare, conform legii şi criteriilor de acordare. În 2139 de oraşe, comune şi municipii (67,22%) bursele şcolare nu se acordă deloc, iar alte 863 (27,12%) acordă exclusiv parţial bursele şcolare pentru elevi. Totodată, conform unui policy brief realizat de SAR rezultă că, în medie, autorităţile publice locale din localităţile cu populaţie de etnie romă mai însemnată tind să nu acorde burse şcolare.

Chiar şi acolo unde dreptul la burse este respectat, de multe ori nu este eficace, iar acest lucru deoarece încă avem în România locuri cu burse sociale de 6 lei/lună (Bucinişu, jud. Olt), 7 lei/lună (Horea, jud. Alba) sau 10 lei/lună (Drăgăşani, jud. Vâlcea).

Soluţia pentru a duce bursele şcolare pentru elevi, la cuantumuri decente, în toate localităţile din România, este ca Guvernul să îşi respecte obligaţia legală de a stabili prin hotărâre cuantumul minim al bursei şi să asigure pentru autorităţile locale, din bugetul de stat, banii necesari pentru plata burselor la aceste cuantumuri minime. În baza autonomiei locale, fiecare consiliu local poate decide să aloce burse mai mari decât cele minime finanţate de Guvern.

Aşadar, organizaţiile semnatare lansăm angajamentul "Elevii nu vor fi lăsaţi la mila guvernării" şi solicităm tuturor partidelor şi formaţiunilor politice care candidează la alegerile parlamentare din 6 decembrie să îşi asume că: 

  • în ipoteza în care vor participa la formarea Guvernului, vor susţine de îndată adoptarea hotărârii prin care stabilesc cuantumurile minime şi vor include în proiectul legii bugetului de stat fondurile necesare pentru plata burselor la aceste valori minime. 
  • în ipoteza în care nu vor participa la formarea Guvernului, dar vor fi prezente în Parlament, vor condiţiona votarea Cabinetului de asumarea că acesta va adopta hotărârea privind cuantumurile minime.
  • valoarea cuantumurilor minime ale burselor şcolare va fi cel puţin:
  • ​135 de lei - bursa de merit (10% din salariul minim pe economie)
  • 335 de lei - bursa de performanţă (25% din salariul minim pe economie)
  • 405 de lei - bursa de studiu (30% din salariul minim pe economie)
  • 540 de lei - bursa de ajutor social (40% din salariul minim pe economie)”, se arată într-un comunicat semnat de Societatea Academică din România (SAR); Asociaţiile de elevi din România (Uniunea Liceenilor Maghiari, Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, Asociaţia Elevilor din Maramureş, Asociaţia Vâlceană a Elevilor); Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP); Federaţia Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali (FEPAL); Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”; Forumul Tinerilor din România (FTR); Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi (CTI); Federaţia Coaliţia pentru Educaţie; Fundaţia Roma Education Fund; Fundaţia World Vision România; Asociaţia Platforma Civică ARESEL; Fundaţia Hope and Homes for Children; Asociaţia Human Catalyst; Institutul pentru Solidaritate Socială; Asociaţia Politeia şi Asociaţia Techsoup.
EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite