Sindicate: „Ministerul Educaţiei vrea copii bolnavi şi obezi în şcoli”. MEN: Se caută soluţii adecvate pentru implementarea noului curriculum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ trage un semnal de alarmă. FOTO: pedagoteca.ro
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ trage un semnal de alarmă. FOTO: pedagoteca.ro

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ solicită Ministerului Educaţiei să anuleze proiectul de ordin prin care se propune eliminarea totală a orelor de Sport de la mici, urmând ca în locul acestora să apară disciplina „Joc şi Mişcare”, care va fi predată de învăţătoare. În replică, Ministerul Educaţiei anunţă că va iniţia o dezbatere, scopul fiind acela de a găsi soluţii adecvate provocărilor pe care le impune implementarea noului curriculum.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) atrage atenţia asupra propunerii Ministerului Educaţiei Naţionale prin care se doreşte modificarea planurilor-cadru din învăţământul primar. 

Concret, printr-un proiect de ordin de ministru, se doreşte eliminarea a: două ore/ săptămână de educaţie fizică la clasa pregătitoare, două ore/ săptămână la clasa I şi o oră/ săptămână la clasa a II-a. 

„Printr-un simplu ordin, Ministerul Educaţiei Naţionale afectează sănătatea elevilor noştri şi încurajează obezitatea în rândul acestora!”, spun reprezentanţii FSLI.

Mai mult, aceştia amintesc că, potrivit studiilor, în România, 1 din 4 copii suferă de obezitate. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de supraveghere a obezităţii copiilor din Europa (COSI) indică pentru România, la copiii de 8 ani, o prevalenţă a obezităţii de 11,6% şi a supraponderabilităţii de 26,75 %.

„Prin urmare, avem nevoie de ore de educaţie fizică în şcoli, altfel vom avea copii obezi sau cu alte afecţiuni”, mai spun reprezentanţii FSLI. Ei arată că un alt efect negativ al acestui ordin este concedierea cel puţin 1.500 de profesori de sport, din unităţile şcolare din întreaga ţară, care ar urma să fie trimişi în şomaj, în condiţiile în care sistemul de învăţământ are nevoie de personal didactic calificat şi de programe care să încurajeze sportul şi mişcarea de la vârste cât mai mici.

„Ministrul Educaţiei Naţionale trebuie să retragă de urgenţă acest proiect de ordin cu consecinţe negative asupra sănătăţii elevilor, dar şi asupra cadrelor didactice care vor rămâne fără loc de muncă. Suntem atât de săraci încât nu ne mai preocupă sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a elevilor şi ne gândim să facem economie pe spatele copiilor, afectându-le viaţa? Este o cale greşită şi MEN trebuie să răspundă prin anularea acestui proiect. În plus, ce soluţii vor avea colegii noştri forţaţi să plece din sistemul de învăţământ? Este evidentă lipsa consultării unor specialişti, înainte de a se face această propunere, prin care se doreşte doar reducerea bugetului pentru educaţie", a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI, citat în comunicat.

Ministerul Educaţiei renunţă 

Oficialii din Ministerul Educaţiei au retras propunerea de a elimina profesorii de sport de la clasele pregătitoare, I şi a II-a.

Referitor la recentele discuţii privind o serie de proiecte de acte normative elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale, precizăm următoarele: 

Versiunea de proiect de ordin privind aprobarea planurilor-cadru pentru învăţământ primar avea rolul de a genera o dezbatere pe acest subiect în cadrul Comisiei de Dialog Social, conform reglementărilor legislative în vigoare. Având în vedere faptul că proiectul conţinea o serie de aspecte insuficient fundamentate, acesta a fost retras şi va fi reanalizat de specialiştii în domeniu.

În momentul în care se va contura o nouă versiune, Ministerul Educaţiei Naţionale va iniţia o dezbatere într-un context mai amplu, scopul fiind acela de a găsi soluţii adecvate provocărilor pe care le impune implementarea noului curriculum”, a anunţat Ministerul Educaţiei.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite