Revoluţie în şcoli: „Webi“, inspector web în faţa clasei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii și elevii gălăţeni vor trebui să se obișnuiască cu prezenţa camerelor video în clase
Profesorii și elevii gălăţeni vor trebui să se obișnuiască cu prezenţa camerelor video în clase

În şcolile din judeţul Galaţi începe monitorizarea video a orelor, printr-un sistem informatic modern. Implementarea a început la Şcoala numărul 28 „Mihai Eminescu“ şi se va încheia în circa o lună. Sunt vizate în special clasele V-VIII.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi a inaugurat joi un sistem video - unic în România - prin care intenţionează să monitorizeze modul în care decurg orele de şcoală, în special în mediul rural. „Webi", inspectorul web, este un sistem care îşi propune să facă revoluţie în educaţie, chiar dacă a trezit deja numeroase controverse. Conducerea ISJ explică argumentele care au stat la baza deciziei de a monta acest inedit sistem.

„Vrem doar să facem economie de timp, de resurse umane şi de combustibil. Practic, inspectorii noştri nu se vor mai deplasa în judeţ pentru a asista la ore, ci vor sta în faţa monitoarelor şi vor evalua modul în care profesorii îşi fac datoria", spune inspectorul  Doruleţ Resmeriţă. „Este crucial să avem o imagine permanentă şi corectă asupra modului cum este respectată programa şcolară, iar segmentul vizat în mod deosebit este cel gimnazial", a adăugat Resmeriţă.

Modernizare obligatorie

Ideea de a implementa un astfel de sistem le-a venit celor de la ISJ Galaţi în momentul în care supravegherea video a examenului naţional de titularizare a devenit obligatorie.„Noi oricum trebuia să achiziţionăm aceste camere de monitorizare pentru examenul de titularizare de anul viitor, aşa că le-am luat mai devreme şi le vom folosi şi pentru aceste monitorizări la clase", spune inspectorul general adjunct, Onuţ Atanasiu. Primele probe au avut loc joi la Şcoala Gimnazială nr. 28 „Mihai Eminescu" din Galaţi (la clasele V-VIII), urmând ca apoi, în câteva zile, proiectul să fie demarat în mai multe şcoli din judeţ.

Camerele video,în toate școlile

„Vom începe de la extrema nordică a judeţului şi vom ajunge să avem astfel de camere video în toate cele 188 de unităţi şcolare cu personalitate juridică din judeţul Galaţi. De la acestea, camerele vor putea fi uşor transferate şi la unităţile şcolare cu statut de anexă, situate în interiorul comunelor sau în satele componente", spune inspectorul şcolar general, Doruleţ Resmeriţă.

Camerele web, ca de altfel întregul sistem de monitorizare, se află în acest moment la configurare la o firmă de soft din oraş, urmând ca în cel mult o lună să ajungă în toatae şcolile. Desigur, iniţiativa ISJ a trezit deja controverse. Deşi Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar (SIP) nu a obiectat oficial la instalarea sistemelor de supraveghere, există destui profesori care consideră că măsura le încalcă dreptul la intimitate. „Nu cred că este normal să fim supravegheaţi ca la puşcărie", spune profesorul Angel Marinov.

Cu toate acestea, comitetele de părinţi din majoritatea şcolilor au declarat că sunt de acord cu instalarea inspectorului WEB. „Părinţii cred că vor creşte şi calitatea actului educaţional, dar şi disciplina", spune şeful ISJ Galaţi. El mai precizează că dispozitivele video nu permit înregistrarea imaginilor, deci, nimeni nu trebuie să-şi facă griji că imaginile ar putea fi folosite în alte scopuri.

„Monitorizările nu pot fi folosite în scop de evaluare, chiar dacă sistemul permite şi ascultarea celor care predau la clase. Acolo unde se vor sesiza probleme vizavi de modul în care profesorii îşi ţin orele, inspectorii se vor deplasa în teritoriu şi vor face evaluările conform procedurilor normale", a mai declarat Resmeriţă. 

"Monitorizările nu pot fi folosite în scop de evaluare, chiar dacă sistemul permite şi ascultarea celor care predau la clase."
Doruleţ Resmeriţă inspector

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite