PROIECT Ministerul Educaţiei propune din nou relaxarea condiţiilor de acces în învăţământul superior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accesul profesorilor în universităţi a fost înlesnit, pentru a doua oară
Accesul profesorilor în universităţi a fost înlesnit, pentru a doua oară

Ministerul Educatiei a publicat un proiect de ordin prin care impune condiţii mai puţin stricte pentru ocuparea  posturilor de conferenţiar sau profesor universitar, ceea ce ar reprezenta a doua relaxare a criteriilor de acces şi avansare în învăţământul superior din decembrie până în prezent.

Ministerul Educatiei a publicat, luni seară, pe site-ul oficial un proiect de ordin pentru modificarea standardelor minimale în 15 comisii ale Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). 

Spre exemplu, la Comisia Ştiinţele Pământului, cărţile, articolele şi tezele de doctorat de care candidaţii se pot folosi pentru a obţine un punctaj mai mare la concursul pentru a ocupa o funcşie didactică superioară într-o universitate nu mai trebuie să fie publicate la o editură recunoscută de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), consiliu înfiinţat când ministru al Educaţiei era Daniel Funeriu şi a cărui componenţă a demisionat integral după reducerea finanţării pentru cercetare.

De asemenea, la Comisia Inginerie Electrică se propune reducerea numărului de articole in extenso publicate în reviste cotate şi în volume proceedings indexate ISI, criterii pentru cei care vor să devină profesor sau conferenţiar în sistemul universitar.

La Comisia Ingineria Mediului, ministerul propune acum reducerea cu 10% a numărului de lucrări cotate ISI, iar la Comisia Sociologie, Ştiinţe Politice şi Administrative, se prevede că se vor lua în considerare volumele, cărţile sau dicţionarele publicate la edituri cu prestigiu international (categoria A1) sau, la edituri cu prestigiu recunoscut (categoria A2) sau care sunt prezente în minimum 6 biblioteci din Karlshrue Virtual Katalog (KVK), faţă de 12 biblioteci, cât prevede ordinul în prezent.

Ordin_modificare_ORDIN_6560_2012_21_mai2013 (1)

Condiţiile, modificate iniţial în prag de Anul Nou 

Aceste standarde de acces în funcţiile didactice din universităţi au fost modificate de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, printr-un ordin de ministru publicat pe 27 decembrie 2012.

Actul normativ prevede noi standarde minimale pentru a ocupa posturile de lector, conferenţiar sau profesor. Înainte de a publica acest ordin, Ministerul Educaţiei anunţase, printr-un alt ordin publicat în Monitorul Oficial, că va scoate la concurs aproape 2.000 de posturi vacante în universităţile private şi de stat din România, posturi blocate până atunci.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Legea Educaţiei Naţionale, modificată pe furiş în ultima şedinţă a Guvernului Ponta 1 în favoarea rectozaurilor

Impostura academică, direct la tribunal. Ce modificări se vor aduce sistemului universitar din România

Zeci de cercetători români din străinătate acuză ministerul de excluderea lor din comisiile CNATDCU

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite