Lista olimpiadelor internaţionale pentru care Ministerul Educaţiei acordă bursă de merit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Ministerul Educaţiei a publicat pe edu.ro, lista olimpiadelor internaţionale pentru care se acordă burse de merit în 2016. De asemenea, a mai fost publicat şi ordinul de ministru cu lista olimpicilor internaţionali de anul trecut, admişi la universitate în străinătate, care primesc bursă de merit.

Valoarea bursei pentru medalia de aur sau premiul I este de 1050 lei, medalia de argint sau premiul al II-lea valorează 788 lei, iar pentru medalia de bronz sau premiul al III-lea, bursa este de 525 lei.

Pe lista publicată de Ministerul Educaţiei sunt trecute 13 olimpiade de limbă şi comunicare, 16 olimpiade de ştiinţe şi matematică, trei olimpiade de ştiinţe sociale şi patru olimpiade de tehnologii.

În 2015, cei mai buni elevi ai României au reuşit să atingă performanţe înalte, cum ar fi câştigarea primei medalii de aur a României la Olimpiada Internaţională de Biologie şi clasarea ţării noastre pe primul loc în Europa la Chimie şi Fizică.

Cei mai buni elevi ai României: Lotul naţional de Matematică

Lotul naţional de matematică a câştigat în total şase medalii la a 56-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale, care a avut loc la Chiang Mai, Thailanda. Elevii români au câştigat la Olimpiada Internaţională de Matematică o medalie de aur, patru de argint şi una de bronz. În competiţia de anul acesta au participat 577 de olimpici din 104 de ţări. Echipa de profesori care a însoţit lotul naţional de matematică a fost alcătuită din Radu Gologan, Mihai Bălună şi Cătălin Gherghe.

„Ultimii 10 ani, de când sunt coordonatorul lotului naţional de matematică, mi-au demonstrat că România e capabilă de performanţă, în condiţiile în care concurăm cu ţări care investesc mult în educaţie. Şansa noastră, pe termen mediu şi lung, este să creştem plaja de selecţie pentru astfel de competiţii, să avem din ce în ce mai mulţi elevi competitivi”, precizează Radu Gologan, profesor coordonator al lotului olimpic de matematică.

În clasamentul pe ţări al Olimpiadei Internaţionale România ocupă poziţia a 13-a, fiind una dintre puţinele ţări care a obţinut medalii prin toţi membrii ei.

Cei mai buni elevi ai României: Lotul de Informatică

Lotul olimpic la informatică al României a câştigat o medalie de aur, două de argint şi o medalie de bronz la a XXVII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Informatică. Graţie acestui rezultat remarcabil, România a ocupat locul 10 pe naţiuni (din 84 prezente) şi îşi păstrează poziţia a şasea în clasamentul pe medalii din toate timpurile, cu un palmares de 95 de medalii (dintre care 28 de aur, 42 de argint şi 25 de bronz)

Cei mai buni elevi ai României: Loturile de Chimie, Biologie şi Fizică

La Olimpiada Internaţională de Chimie, elevii români au obţinut două medalii de aur, o medalie de argint şi o medalie de bronz. Cea de-a 47-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie s-a desfăşurat în perioada 20 - 29 iulie 2015, la Baku (Azerbaijan). Cu acest rezultat, echipa României s-a clasat pe locul I în Europa şi pe locul 6 în lume, într-un clasament neoficial al ţărilor participante la Olimpiada Internaţională de Chimie (79), potrivit Ministerului Educaţiei. Lotul Naţional de la Chimie este coordonat de academicianul şi profesorul Marius Andruh.

La Olimpiada Internaţională de Biologie, echipa României a trecut în palmares prima medalie de aur în istoria participării la această competiţie. De asemenea, elevii români au mai câştigat două medalii de bronz. Olimpiada Internaţională de Biologie de anul acesta s-a desfăşurat în perioada 12-19 iulie, în Danemarca (Aarhus), şi a reunit 239 de elevi din 62 de ţări.

La Olimpiada Internaţională de Fizică, olimpicii români au câştigat, la fel ca în 2014, cinci medalii: două de aur, două de argint şi o medalie de bronz. Datorită acestui rezultat, România a ocupat din nou primul loc în Europa, respectiv locul 10 în lume.

Lista Olimpiadelor Internationale 2015_Legea 235_2010

Listă Olimpici 2015

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite