Evaluare Naţională 2021. Ce trebuie să ştie elevii şi părinţii despre examenul care începe marţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Evaluarea Naţională 2021 se va desfăşura în perioada 22 iunie - 4 iulie. Un număr de aproximativ 131.000 de elevi s-au înscris pentru a susţine examenul, conform situaţiei centralizate de către Ministerul Educaţiei.

Elevii trebuie să ştie că examenul începe marţi, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Joi, 24 iunie, se va desfăşura proba la Matematică. Proba la Limba şi literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.

Primele rezultate vor fi afişate marţi, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestaţiile pot fi depuse pe 29 iunie, în intervalul orar 16 -19 şi pe 30 iunie, între orele 8 - 12. Acestea pot fi trimise şi online.

„Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.” a declarat ministrul Educaţiei.

Rezultatele finale sunt afişate pe 4 iulie.

Când pot participa la Evaluarea Naţională 2021 elevii care au fost izolaţi sau în carantină

Absolvenţii învăţământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină  sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele de examen pot susţine aceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 – 12 iulie, precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie). Dacă aceştia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfăşurate în perioada 22-25 iunie 2021.

Accesul candidaţilor se va face în intervalul 8:00 - 8:30. Bagajele vor fi depozitate într-o cameră specială, supravegheată audio-video.

Timpul de desfăşurare al examenului

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenţii vor verifica datele înscrise de candidaţi şi vor secretiza caseta. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană de Organizare a Evaluării Naţionale, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Cu ce trebuie să se prezinte candidaţii

Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion negru.

Este interzisă utilizarea la examen a manualelor, dicţionarelor, notiţe, însemnări, cărţi etc., a telefoanelor mobile şi a altor instrumente electronice pentru calcul sau de stocare de informaţii şi comunicare.

Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfăşurarea Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 22 - 26 iunie, între orele 8:00 - 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media generală obţinută la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite