ARF susține că și studenții ar trebui să aibă reducere la tren, începând de duminică. „Ne jucăm cu dreptul unor oameni”

0
Publicat:

Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF) susține că studenții ar trebui să beneficieze de reducerea de 90%, la tarifele pentru transportul feroviar, începând cu data de 3 septembrie. Declarația vine în contextul în care, momentan, doar elevii urmează să beneficieze de acest drept.

Călători în Gara de Nord FOTO Shutterstock
Călători în Gara de Nord FOTO Shutterstock

Această poziție a ARF se bazează pe interpretarea Legii învățământului superior nr. 199/2023, care prevede, conform articolului 128, că studenții înmatriculați la instituțiile de învățământ superior acreditate vor beneficia de o reducere de 90% la tarifele de transport pe calea ferată.

Mai precis, articolul menționat spune că: Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani.

Deși această prevedere legală urmează să ofere oportunitatea unei reduceri semnificative pentru studenți, ARF subliniază că, în prezent, nu există norme metodologice clare pentru aplicarea acestor facilități. Instituția îi îndeamnă operatorii de transport feroviar să aplice aceste reduceri încă de la data de 3 septembrie.

În urma consultării juriştilor proprii şi a unor avocaţi, noi, la ARF, ne menţinem opinia că studenţii trebuie să beneficieze de reducere de mâine, în cuantum de 90%. Legea este foarte clară privind drepturile stabilite şi canalul de plată a facilităţilor, normele, sunt doar pentru a clarifica tipurile de documente cerute şi modul de verificare şi arhivare. Sperăm ca toţi operatorii să aplice legea încă din prima zi”, spune ARF, într-un punct de vedere remis sâmbătă AGERPRES.

Autoritatea de Reformă Feroviară a subliniat, totodată, nevoia studenților de această facilitate.

Nu este normal ca, în calitate de prestatori de servicii publice, să ne jucăm cu dreptul unor oameni la deplasare. Să îi punem pe studenţi să plătească biletul întreg, într-o perioadă în care aceştia îşi încheie vacanţa sau trebuie să se deplaseze pentru examene, găsirea unui loc la cămin, înseamnă să nu înţelegem ce înseamnă responsabilitatea asumată la semnarea contractelor de servicii publice cu statul român. Sperăm ca studenţii să-şi găsească un loc în trenuri şi să nu fie încurajaţi să dea bani la 'naş' ca să poată merge totuşi mai convenabil”, a declarat, pentru AGERPRES, şeful ARF, Ştefan Roşeanu.

Anunțurile operatorilor de transport feroviar

De partea cealaltă, CFR Călători a emis un comunicat în care anunță că biletele de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul feroviar vor fi eliberate doar pentru elevi, din data de 3 septembrie 2023, urmând ca pentru studenți să fie disponibile abia după publicarea normelor metodologice aferente „Legii învățământului superior nr. 199/2023”.

CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parţial, prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilităţile acordate studenţilor la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învăţământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 - Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi Legea învăţământului superior nr. 199/2023. Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimaţii de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotărâre de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023, se menţionează în comunicat.

Același anunț a fost făcut și de companiile feroviare private, cum ar fi Softrans și Astra Trans Carpatic.

Începând cu data de 03.09.2023 intră în vigoare Legea 199/2023 privind acordarea de noi facilităţi studenţilor. Din cauza faptului că pentru legea mai sus menţionată nu există norme metodologice, începând cu data de 03.09.2023 se suspendă eliberarea legitimaţiilor de călătorie cu reducere/gratuitate pentru studenţi. Studenţii ce au achiziţionat în avans legitimaţii de călătorie vor beneficia de reducerea acordată, se precizează pe site-ul Softrans.

De asemenea, Astra Trans Carpatic, care a anunţat printr-un comunicat că începând cu data de 03 Septembrie 2023, ora 00:00, eliberarea legitimaţiilor de călătorie cu reducere pentru studenţi se va face după publicarea prin Hotărâre de Guvern a normelor metodologice referitoare la transportul studenţilor pe calea ferată aferente Legii învăţământului universitar 199/2023.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite