SUA pregătesc un răspuns ofensivei mediatice a Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters
FOTO Reuters

Doi senatori americani au pus gând rău războiului mediatic dus în principal de ruşi. Pe 16 mai, democratul Christopher Murphy şi republicanul Rob Portman au prezentat proiectul de lege „Countering Information Warfare Act of 2016“, care vizează să ofere Statelor Unite mijloacele necesare pentru identificarea şi combaterea mesajelor de dezinformare. Autorii textului denunţă în special acţiunile Chinei şi Rusiei de intoxicare a opiniei publice.

Democratul Christopher Murphy, reprezentant al statului Connecticut, şi republicanul Rob Portman, reprezentant al statului Ohio, au înaintat un proiect de lege care are drept scop protejarea ţării lor de campaniile de dezinformare lansate în special dinspre China şi Rusia. Potrivit unor experţi în apărare, odată adoptat, „Countering Information Warfare Act of 2016“ va reprezenta pentru Washington un veritabil instrument de contracarare a atacurilor demoralizatoare lansate atât împotriva sa, cât şi împotriva aliaţilor săi, în special din Europa Centrală şi de Est.

Autorii textului denunţă în special acţiunile de intoxicare a opiniei publice ale Chinei şi Rusiei, care, din punctul lor de vedere, recurg tot mai mult la propaganda neagră (informaţia emană de la altă sursă decât de la cea reală, n. red.) pentru a submina obiectivele naţionale de securitate ale SUA şi aliaţilor săi. Referindu-se la Rusia, cei doi senatori avertizează că aceasta denaturează adesea evenimentele pentru a-şi atinge „obiectivele politice, economice şi militare în Ucraina, (Republica, n. red.) Moldova, Georgia, Balcani şi în întreaga Europă Centrală şi de Est“, scrie „Atlantico“.

„China cheltuie miliarde (de dolari, n. red.) în fiecare an pentru a-şi finanţa eforturile de propagandă în străinătate. Statul rus face acelaşi lucru, alocând peste 400 de milioane de dolari pe an doar pentru biroul din Washington al postului de ştiri internaţionale RT“, a subliniat Rob Portman pe 12 mai, la Atlantic Council, referindu-se la importanţa proiectului său de lege.

Murphy şi Portman propun înfiinţarea unei direcţii în Departamentul de Stat însărcinate atât cu identificarea dezinformării provenind din străinătate şi contracarea ei, cât şi cu „promovarea unei prese libere, sănătoase şi independente în ţările vulnerabile“.

În Statele Unite, un interes aparte este acordat postului RT, cunoscut anterior sub numele Russia Today. Interesul acordat acestei insituţii media este explicabil, în condiţiile în care RT este al doilea cel mai urmărit post de ştiri străin pe teritoriul american, iar numeroşi specialişti în apărare şi comunicare îl consideră un instrument de propagandă al Kremlinului.

Potrivit lui Franck DeCloquement, un expert francez în apărare şi intelligence, operaţiunile de dezinformare şi influenţare sunt utilizate pe larg în prezent în câmpul psihologic în scopul impunerii unor decizii şi condiţionării unor situaţii. Fluxurile unor publicaţii, bloguri, site-uri de ştiri etc. au devenit „adevărate arme ale războiului psihologic“ pentru cei care ştiu cum să le folosească, explică el pentru „Atlantico“.

Astfel, într-un context internaţional tot mai tulbure şi mai conflictual, în care armele specifice războiului psihologic sunt tot mai folosite de diverşi actori statali şi non-statali, SUA intenţionează să nu stea cu mâinile în sân.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite