Preşedintele Trump a purtat mască, pentru prima dată de la începutul pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump a refuzat să poarte mască până acum, sub pretextul că l-ar face să pară slăbit şi ar da impresia că nu poate controla pandemia.
Donald Trump a refuzat să poarte mască până acum, sub pretextul că l-ar face să pară slăbit şi ar da impresia că nu poate controla pandemia.

Preşedintele SUA Donald Trump a vizitat, sâmbătă, Centrul Medical Walter Reed, care se ocupă cu îngrijirea militarilor răniţi. Pentru prima dată de la începutul pandemiei, Trump a purtat mască, după luni în şir în care a refuzat să-şi acopere faţa în public. Trump susţinea că purtarea măştii l-ar face să pară slăbit şi incapabil să gestioneze pandemia.

„Probabil că voi purta o mască. Cred că atunci când eşti într-un spital, în special în această situaţie, unde discuţi cu o muţime de militari şi oameni care în unele cazuri abia au părăsit masa de operaţie, cred că este un lucru grozav să porţi mască. Nu am fost niciodată împotriva purtării măştii, dar chiar cred că există un loc şi un moment pentru asta”, le-a declarat Trump reporterilor, înainte de vizita sa.

Trump a fost văzut, pentru scurt timp, alături de personalul său, care purta, de asemenea, măşti de protecţie, la centrul medical din Bethesda, Maryland. Este prima dată de când a început pandemia când corpul de presă al Casei Albe a obţinut o imagine cu Trump acoperindu-şi faţa.

Decizia preşedintelui de a purta o mască în timpul vizitei sale de sâmbătă la centrul medical vine după luni de zile în care a refuzat să o poarte în public, împotriva recomandărilor experţilor în sănătate publică din administraţia sa.

CNN a relatat anterior că acordul lui Trump de a folosi masca în public vine în urma insistenţelor consilierilor săi, care l-au îndemnat pe preşedinte să le dea un exemplu personal susţinătorilor. 

În timpul unui interviu pentru Fox News, difuzat joi, Trump şi-a anunţat vizita la Walter Reed, spunând: „Mă aştept să port mască atunci când voi intra la Walter Reed. Este o unitate medicală şi cred că este un lucru foarte potrivit.” Trump a susţinut atunci că este total de acord cu măştile şi chiar îi place cum arată când poartă mască de protecţie. Trump nu a ales orice mască, ci una personalizată, albastru închis, în ton cu costumul, şi cu sigla prezidenţială brodată într-o parte. 

Purtatul măştii de protecţie a stârnit o aprigă dispută politică în SUA, mai ales că unii americani susţin că cerinţa le încalcă libertăţile civile. Însă Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor îndeamnă pe toată lumea să-şi „acopere faţa în public”, menţionând că măştile sunt critice în zonele în care distanţarea socială este dificil de obţinut.

Chiar şi după ce guvernul federal le-a recomandat americanilor să poarte măşti în locurile aglomerate, Trump a declarat că este puţin probabil ca el să poarte vreodată. Şi chiar dacă unii dintre consilierii săi l-au încurajat cu blândeţe să urmeze sfaturile propriului guvern, Trump a insistat că purtatul măştii l-ar face să pară slăbit şi ar da impresia că nu controla pandemia.

Preşedintele i-a ridiculizat pe cei care au purtat mască în public şi l-a luat peste picior pe rivalul său din alegerile prezidenţiale, democratul Joe Biden, când acesta a apărut în public purtând mască. Casa Albă insistă că purtarea măştii nu este necesară în cazul lui Trump, deoarece el şi cei din jurul său sunt testaţi în mod regulat pentru Covid-19.

În mai, în timpul unei vizite la o fabrică Ford din Michigan, Trump a refuzat să poarte masca în faţa jurnaliştilor, insistând că nu doreşte să cedeze criticilor şi presiunilor venite din partea presei.

Unul dintre prietenii săi politici, preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, care avea poziţii sceptice în privinţa coronavirusului, a fost confirmat cu COVID-19 săptămâna aceasta.

Statele Unite au înregistrat un nou record de cazuri zilnice. 66.000 de oameni au avut teste pozitive în ultimele 24 de ore. Numărul total al îmbolnăvirilor a trecut de 3,3 milioane, dar a scăzut numărul deceselor.

SUAPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite