Ordinul anti-imigraţie semnat de Trump va rămâne suspendat, după ce o Curte de Apel federală a decis împotriva reinstituirii măsurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordinul executiv anti-imigraţie promulgat de preşedintele american Donald Trump va rămâne în continuare suspendat, după ce judecătorii unei curţi de apel din al 9-lea Circuit Federal al Statelor Unite au decis în unanimitate, vineri dimineaţă, blocarea actului, conform CNN. Astfel, cetăţenii celor şapte state vizate de interdicţia de a intra în SUA o vor putea face în continuare, cel puţin temporar.

„Guvernul nu a prezentat dovezi care să ateste că vreun immigrant din statele vizate a executat, vreodată, un atac terrorist pe teritoriul Statelor Unite” a motivat completul de judecători.

Măsura l-a nemulţumit pe preşedintele Donald Trump, care a scris pe contul său de Twitter „Ne vedem la tribunal, securitatea naţiunii noastre este în joc!”.

 Actul executiv semnat de Trump la sfârşitul lunii ianuarie interzicea intrarea în Statele Unite pentru cetăţenii din şapte state predominant musulmane – Iran, Irak, Siria, Libia, Sudan, Somalia şi Yemen – pentru o perioadă de 90 de zile, ca parte a unor măsuri anti-imigraţie şi anti-refugiaţi temporare până la implementarea unor condiţii mai stricte de examinare pentru intrarea în Statele Unite.

Ordinul a fost atacat în instanţă după ce sute de persoane au rămas blocate pe aeroporturile internationale, deoarece făceau parte din categoriile al căror acces în Statele Unite erau interzise de actul executiv.

La sfârşitul săptămânii trecute, un judecător federal din Seattle a dispus suspendarea la nivel federal al efectelor ordinului, decizie care a fost atacată în instanţă de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite.

Completul de judecători a respins toate argumentele pentru care guvernul american a cerut restabilirea actului executiv, inclusiv cele legate de siguranţa naţională, menţionând că guvernul federal nu le-a prezentat informaţii confidenţiale care să motiveze temerile de acest fel.

Din reacţia preşedintelui american se poate deduce că guvernul federal este dispus să continue lupta juridică pentru reinstituirea actului executiv, ce poate ajunge până la Curtea Supremă a ţării.

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite