Omul ales de Obama pentru a conduce războiul contra terorismului din Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul american David Rodriguez (stânga), pe vremea când era al doilea om în ierarhia forţelor americane din Afganistan FOTO AFP
Generalul american David Rodriguez (stânga), pe vremea când era al doilea om în ierarhia forţelor americane din Afganistan FOTO AFP

În octombrie, preşedintele american Barack Obama l-a nominalizat pe generalul David Rodriguez, în vârstă de 58 de ani, să preia comanda operaţiunilor din Africa. Generalul încă aşteaptă confirmarea Senatului, dar odată obţinută aprobarea, el va prelua responsabilitatea asupra zonei ce pare a deveni inima unui război contra terorismului, scrie „The Daily Beast“.

În urmă cu o săptămână, forţele islamiste erau la un pas de a cuceri guvernul din Mali, dar forţele franceze au intervenit într-o operaţiune în care Pentagonul este dispus să ofere un ajutor logistic şi să contribuie cu informaţii.

Ca răspuns la intervenţia Franţei, un grup afiliat Al-Qaeda a atacat un centru de extracţie şi prelucrare a gazului din estul Algeriei, luând mai mulţi ostatici.

Rodriguez a fost unul dintre principalii consilieri ai preşedintelui Obama în strategia din Afganistan, alături de David Petraeus şi de Stanley McChrystal. Spre deosebire de cei doi, însă, el s-a ţinut departe de viaţa publică. În plus, el a insistat că soldaţii afgani ar trebui să fie priviţi cu mai multă încredere.

Colegii îl descriu ca pe un om deosebit de bun în a asculta opiniile tuturor şi de a găsi o cale de mijloc.

Modestia consilierului poate fi foarte utilă în următoarea misiune din Africa, unde va fi nevoit să lupte împotriva Al-Qaeda cu mai puţine trupe şi resurse faţă de cele pe care le-a avut în Afganistan. Pentru operaţiunea din Africa nu este alocat personal militar, ceea ce înseamnă că forţele trimise în zona de conflict sunt „împrumutate“ din alte misiuni, explică publicaţia citată.

Chiar dacă pe continentul african există forţe speciale americane, Washingtonul preferă ca prezenţa lor să nu se facă remarcată, ceea ce oferă aliaţilor francezi şi guvernelor africane locale posibilitatea de a conduce operaţiunile din Mali şi din Algeria.

„Va fi o misiune dificilă“, spune McChrystal, dar crede ca Rodriguez este omul potrivit pentru această operaţiune. „Se înţelege bine cu oamenii. În Afganistan a construit relaţii bune cu partenerii noştri şi i-a lăsat să preia conducerea din când în când. Cred că i se va potrivi foarte bine misiunea din Africa“, a adăugat Chrystal. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite