Guvernatorul statului Texas dă în judecată Pentagonul şi Casa Albă din cauza mandatului „neconstituţional” de vaccinare obligatorie a militarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Guvernatorul statului american Texas, republicanul  Greg Abbott dă în judecată Casa Alba şi Pentagonul din cauza mandatului „neconstituţional” privind vaccinarea obligatorie a militarilor, întrucât susţine că guvernatorul este comandantul-şef al Gărzii Naţionale şi nu preşedintele Joe Biden.

Guvernatorul statului american Texas, republicanul Greg Abbott, invocă în procesul intentat administraţiei Biden şi Pentagonului autoritatea sa în calitate de comandant-şef pentru a anula mandatul de vaccinare obligatorie a militarilor din Garda Naţională, în condiţiile în care 40% dintre soldaţi refuză imunizarea din motive religioase sau altele.

Gărzile Naţionale se află sub comanda guvernatorilor în afara cazurilor când sunt convocate pentru misiuni federale de către preşedintele ţării. 

Termenul-limită pentru vaccinarea militarilor a fost 31 decembrie 2021..

Abbott invocă încălcarea unui articol privind autoritatea guvernatorilor, ceea ce este „contrar balanţei puterii între responsabilii la nivel federal şi stat aşa cum este stipulat în Constituţie şi legislaţia federală”.

„Este ilegal ca reclamaţii să încerce să treacă peste autoritatea guvernatorului asupra conducerii trupelor ca apoi să-l lase să se descurce cu daunele lăsate în urmă”, se arată în documentele depuse în instanţă.

Reclamanţii citează Constituţia statului Texas şi pretind că „acţiunile reclamaţilor”sunt o ingerinţă directă asupra autorităţii guvernatorului în calitate de comandant-şef dar şi asupra suveranităţii statului.

O acţiune similară în instanţă iniţiată de guvernatorul statului Oklahoma  a fost respinsă  luna trecută de un judecător federal.

„Mandatul de vaccinare împotriva COVID ar trebui înţeles în contextul altor mandate de imunizare militară – care datează încă de la generalul George Washington care a dispus ca trupele din Armata Continentală să fie inoculate împotriva variolei. Nouă vaccinuri (acum zece, cu mandatul de vaccinare COVID) sunt cerute  pentru toţi membrii serviciului”, a motivat în decembrie judecătorul districtual Stephen P. Friot.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite